Teaming, wat is dat?

Teaming, wat is dat?

Teaming is de vaardigheid om snel, soepel en slagvaardig samen te werken, onder druk van voortdurende verandering, zelfs met mensen die je nog niet goed kent, om – al doende – een gemeenschappelijk doel zo goed mogelijk te realiseren.

Zoals in crisisteams, teams op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen maar ook bij de ontwikkeling van een corona-vaccin en sportteams.

Waarom is het zo belangrijk?

Teaming FAQ - de meest gestelde vragen over teaming

Teaming FAQ – de meestgestelde vragen over teaming

Teams lijken zo vanzelfsprekend, dat we niet beter weten. Volgens schattingen werkt 85% van de beroepsbevolking tegenwoordig in een of meerdere teams.

Een team zien wij als een structuur waarbinnen mensen samenwerken. Werken in teams is niet alleen steeds belangrijker geworden, ook is het steeds dynamischer geworden. Daardoor is de houdbaarheid van teams drastisch gereduceerd.

Het zijn vaak slechts tijdelijke samenwerkingsverbanden, die qua samenstelling en vorm snel veranderen. Mensen vertrekken en anderen nemen hun plaats in. Teams worden uit elkaar gehaald of juist samengevoegd.

De dynamische teams van deze tijd zijn betrekkelijk open configuraties gericht op bewegende doelen. De resultaten worden al doende bepaald. Taken, rollen en verantwoordelijkheden liggen niet vast, maar zijn soepel aan veranderende omstandigheden aan te passen.

Om dat te begrijpen gingen we op onderzoek bij vernieuwende denkers en doeners uit de topsport, wetenschap, onderwijs en bedrijfsleven.

Amy Edmondson receiving the first copy of the new book Teaming by Patrick Davidson and Hans van der Loo at Radboud UMC (September 21st, 2022)

Amy Edmondson receiving the first copy of the new book Teaming by Patrick Davidson and Hans van der Loo at Radboud UMC (September 21st, 2022)

Teaming, waar komt het vandaan?

Het begrip kennen we van Amy Edmondson (Harvard). Edmondson schreef er meerdere boeken over. Het vernieuwende aan dit concept is dat het niet langer uit gaat van stabiele teams, zoals in de bekende teammodellen van Hackman en Tuckman.

Lees ook onze FAQ over teaming. En natuurlijk ons exclusieve interview met Amy Edmondson tijdens het schrijven van ons boek over Teaming. Amy Edmondson tekent ook voor het voorwoord van ons boek Teaming, genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2023.

Amy Edmondson - Thinkers50 - interview on teaming - Patrick Davidson - psychological safety Hans van der Loo

Amy Edmondson interview on teaming with Patrick Davidson & Hans van der Loo

Managementboek van het Jaar 2023 MB

Teaming staat op de Longlist van Managementboek van het Jaar 2023!

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze visie op Teaming

In ons boek leggen we uit wat Teaming is, waarom het zo belangrijk is maar vooral ook hoe je de eerste stap zet. En hoe je volhoudt. We hebben meerdere interviews gegeven (o.a. BNR, podcasts van Managementboek, Tjipcast, Boom Management-podcast) en die kun je terugluisteren wanneer je wilt.

Teaming in de topsport

Eén of twee trainingen, een paar keer praten met elkaar en dan moet het goed zijn. Meer tijd is er niet in het voetbal.  En goede voetballers hebben ook vaak niet meer tijd nodig om elkaar te verstaan.”

Dusan Tadic, aanvoerder van Ajax, is er inmiddels aan gewend dat het team continu verandert. Goede spelers komen en gaan.

 

Teaming, hoe doe je dat?

Teaming is een kwestie van aan de slag gaan. Gericht aan de slag gaan om een klus te klaren. We onderscheiden vijf elementen die samen het vliegwiel van teaming vormen:

 • Slagvaardig samenspel
 • Verbindende teamspirit
 • Stimulerende structuur
 • Contextuele Intelligentie
 • Fluïde leiderschap

Niet onbelangrijk: check even of je wel echt met een team aan de slag bent. Er zijn namelijk enkele basisprincipes die succesvolle teams niet negeren. Wij noemen deze principes in het boek de magnificent seven.

In het boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken lees je hoe je aan de slag kunt met teaming. We hebben de beste werkvormen, tools en skills voor je uitgewerkt. Een voorpublicatie, met voorwoord van Amy Edmondson kun je downloaden via deze link.

Het vliegwiel van Teaming. uit het boek Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken (Davidson & Van der Loo, Vakmedianet 2022)

Het vliegwiel van Teaming. Uit het boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken‘ (Davidson & Van der Loo, Vakmedianet 2022)

Reteaming, wat is dat?

Wat is reteaming? Reteaming is het voortdurend aanpassen van je team om versneld te kunnen leren, makkelijker te innoveren en steeds beter te presteren.

Reteaming zien we als de overtreffende trap van teaming. Het regelmatig opstarten van nieuwe, opsplitsen van bestaande en beëindigen van teamsamenwerking is aan de orde van de dag. Het concept dynamic reteaming is bedacht door Heidi Helfand en komt uit de SCRUM-wereld. Helfand schreef het boek Dynamic Reteaming – The Art and Wisdom of Changing Teams.

Meer over reteaming, lees je in deze blog.

Bestel het boek of de online masterclass teaming

Teaming - de nieuwe realiteit van samenwerken - Patrick Davidson & Hans van der Loo - boekcover (concept) - Hein van Putten

Het boek over teaming: Teaming – de nieuwe realiteit van samenwerken

Managementboek van het Jaar 2023 MB

Het boek Teaming staat op de Longlist van Managementboek van het Jaar 2023!

Online Masterclass Teaming van Patrick Davidson en Hans van der Loo

Ook de Online Masterclass Teaming van Patrick Davidson en Hans van der Loo is nu verkrijgbaar!

Kom naar het Teaming Festival op 19 juni 2023!

19 juni 2023 Teaming Festival

Kom op 19 juni 2023 naar het Teaming Festival!

Wil je zelf aan de slag met teaming?

Neem vrijblijvend contact met ons (klik hier) op voor de programma’s (zowel eendaags als meerdaags) die we verzorgen. We helpen je om versneld zelf aan de slag te gaan met teaming.

Aan de slag met Teaming (basis)

Eendaags programma (kan ook in twee dagdelen) waarbij je in enkele korte praktische modules leert hoe je samenwerking (teaming) het beste opzet en uitvoert.

 1. Naast enkele speednotes (korte en activerende uitleg van de theorie) ga je meteen zelf aan de slag (action based learning). Je leert over technieken waarmee je mensen leert om anders te kijken (framing, visie) en waarmee je teamleden activeert (doelen stellen, routines, intervisie, etc.). Ook leer je hoe je een klimaat ontwikkelt waarin zelfmotivatie en psychologische veiligheid vanzelfsprekend zijn.
 2. Elk teamlid maakt zijn persoonlijke gebruiksaanwijzing waarin staat wat hij/zij nodig heeft om te floreren binnen dit team. En wat hij/zij komt brengen in het team.
 3. Vervolgens geven de teamleven samen vorm aan het teamcanvas of het teaming canvas. Ervaring leert dat iedereen het mooie vindt om het eigen team – en daarmee het werk – te mogen vormgeven.

Teaming maakt het verschil (verdieping):

deze verdieping bieden we zowel aan in een programma van 1 dag als een uitvoeriger variant in 2 dagen. We doen met elke deelnemer vooraf een intakegesprek en plannen na afloop een reflectiemoment in. Je leert dankzij deze verdieping met name:

 1. wat teaming betekent voor onder meer leiderschap, cultuur, samenspel en werving. En wat nodig is om teaming succesvol toe te passen. Denk aan voorbeeldgedrag en visie (toekomstbeeld). Teaming wordt gekenmerkt door dynamiek en wendbaarheid. Teaming vergt dat je een helder beeld hebt wat je wil bereiken maar ook continu scant welke belangrijke uitdagingen mogelijk op je pad komen. En hoe je deze uitdagingen aangaat. Een sleutelvaardigheid is het snel verzamelen van de juiste mensen die samen aan de slag gaan met de uitdagingen. Niet omdat ze het moeten maar omdat ze het willen.
 2. met welke werkvormen je teaming efficient en effectief toepast.
 3. hoe je teaming kunt opschalen (zodat je als een team of teams kunt werken).
Zelf aan de slag met teaming - hoe doe je dat?

Zelf aan de slag met teaming – hoe doe je dat?

Heb jij ook een vraag over teaming?

Stel hem ons (via een mail) en we voegen hem toe aan deze teaming FAQ.

Extreme teaming: de Chileense mijnramp uit 2020

In deze TED-talk van Amy Edmondson bespreekt ze een voorbeeld van extreme teaming.

Luister ook naar het interview met Patrick en Hans in de Boekenpraktijk-podcast

Waarom Louis van Gaal een kei is in Teaming (podcast, interview met Patrick & Hans, door Willem van Leeuwen)

Waarom Louis van Gaal een kei is in Teaming (podcast, interview met Patrick & Hans, door Willem van Leeuwen)

Meer lezen over teaming?

In ons volgende boek (Teaming, voorjaar 2022) beschrijven we hoe je via teaming grenzen kunt verleggen. Concepten als teaming, reteaming, pop-up teams en team of teams helpen mensen om de kracht van samenwerking volledig te benutten.

Voor onze boekprojecten en klanttrajecten interviewen wij regelmatig vernieuwende denkers uit wetenschap, bedrijfsleven en topsport. Deze interviews, of ruwe uitwerkingen daarvan, kun je lezen op Management ImpactManagementboekSprout en ook op deze site.

Ton Boot, Sportcoach van de Eeuw (basketbal): de cultuur van de goede gewoonte

Willem Weijs (voetbal, Willem II): chaos omarmen om beter te worden

Marijn Beuker (voetbal, AZ): winnen kun je leren

Addy Engels (Team Jumbo-Visma): “Jumbo-Visma is een magneet dit talent aantrekt”

Damian Hughes (rugby, Schotse Rugbybond): de coach heeft niet langer alle antwoorden paraat

Judobondscoach Maarten Arens: “het draait niet om de coach”

Red Bull Racing: “Goede mensen bouwen goede teams die snelle auto’s maken”

Jeff Sutherland (bedenker van Scrum), over de impact van teams.

Rini van Solingen, Agile expert en auteur van diverse bestsellers, over de zin en onzin van modellen.

Matthew Syed, auteur van het Managementboek van het Jaar 2020 in Engeland, hoe diversiteit collectieve intelligentie vergroot.

Francesca Gino, gedragswetenschapper (Harvard) en auteur van het boek Rebel Talent over routines om alert te blijven.

Erin Meyer, professor aan INSEAD, waarom Netflix zo succesvol is.

Guido Stompff, lector Design Thinking, legt uit hoe design thinking ons verder kan helpen in onzekere tijden.

Herminia Ibarra, London Business School, legt uit dat de rol van een coach en leider nu vooral is om energie te ontketenen.

Marijke Lingsma, de grand old lady van coaching, legt uit waarom teamcoaching zo uitdagend is.

Rob Cross, leiderschapsexpert, legde uit hoe je een goede samenwerking opzet en voorkomt dat je verslaafd raakt aan samenwerking.

Recommended Posts