Teaming, wat is dat?

Teaming

Wat is het?

We spreken niet langer van teams maar van teaming. Een team is een structuur waarbinnen mensen samenwerken. Met teaming bedoelen we de vaardigheid om on the fly en onder hoge druk meteen goed samen te kunnen werken. Ook met mensen die je niet goed kent. Het begrip komt van Amy Edmondson (Harvard).

Edmondson schreef er meerdere boeken over. Het vernieuwende aan dit concept is dat het niet langer uit gaat van stabiele teams, zoals in de bekende teammodellen van Hackman en Tuckman.

Teaming - Amy Edmondson - How Organizations Learn, Innovate, and Compete in the Knowledge Economy

Extreme Teaming - Amy Edmondson - Lessons in Complex, Cross-Sector Leadership

Reteaming

Reteaming zien we als de overtreffende trap van teaming. Het opstarten van nieuwe, opsplitsen van bestaande en beëindigen van teamsamenwerking is aan de orde van de dag. Het concept is bedacht door Heidi Helfand en komt uit de SCRUM-wereld. Zij spreekt van dynamic reteaming en schreef het boek Dynamic Reteaming – The Art and Wisdom of Changing Teams. Meer over reteaming, lees je in deze blog.

 

Positieve teams

In het boek Positieve teams beschrijven we hoe vlammende teams samenwerken. Naast concepten als teaming, reteaming en team of teams leggen we uit hoe je met behulp van vier principes teams kunt coachen op basis van energie. Met als doel om teams te laten vlammen.

 

 

Positieve Teams - hoe energiecoaching teams laat vlammen

Positieve Teams – hoe energiecoaching teams laat vlammen

 

Recommended Posts