Interview met Jeff Sutherland, bedenker van Scrum

“Als je een team in beweging krijgt, dan heb je 10x meer impact”

Interview met Jeff Sutherland, bedenker van Scrum (deel 1)

Als bedenker van de populaire werkmethode Scrum heeft Jeff Sutherland veel invloed gehad op de manier waarop momenteel veel mensen, teams en organisaties werken. Het idee achter Scrum is om teams heel snel te laten starten met een uitdaging en snel resultaten te boeken. Een interview met een gedreven zeventiger die elke dag bezig is om te bedenken hoe het nog beter kan.

Voor Sutherland zelf was die uitdaging er ook opeens toen het coronavirus de wereld stillegde. De impact was enorm voor zijn trainingsbureau. “De annuleringen stroomden binnen. Maar we hebben meteen gehandeld. En binnen 48 uur hebben we het bedrijf succesvol gekanteld naar online.”

Discipline

Het idee achter Scrum is dus dat een team in staat is om snel op te starten en op eigen kracht meters te maken, ondanks onzekerheid. Precies wat nodig was in corona-tijd. Scrum zorgt voor wendbaar (‘agile’) werken waarbij in korte tijd iets geleverd wordt. Discipline is daarbij alles volgens Sutherland. Het gaat om autonoom werken, regelmatig feedback vragen en geven, tussentijdse resultaten opleveren en continu leren.

“In een Scrum-team is net als in een legereenheid of sportteam geen plek voor mensen die niet leveren. De vraag waarom je die mensen in je team zou laten is in mijn ogen dan ook legitiem.” De toon is gezet. Oud gevechtspiloot Sutherland neemt geen blad voor de mond. “In de beginperiode van Scrum zei ik tegen de teams: als je wil dat management je met rust laat moet je gewoon op tijd leveren. Binnen een team staat voor mij dus centraal dat je wil leveren. Zodoende is er een werkwijze ontstaan waarin alles transparant is. Ieder teamlid weet hoe hij er zelf voor staat maar ook hoe het als team gaat. Dit voorkomt projecten die tot twee weken voor het einde allemaal goed nieuws rapporteren in de vorm van groene stoplichtjes en dan ‘opeens’ in het rood schieten.” 

Hefboom

Jeff Sutherland Scrum

Interview met Jeff Sutherland over teaming

Als we Sutherland vragen naar coaching en Scrum dan countert hij snel. “Dan hebben we het wat mij betreft vooral over teamcoaching. Want als je een team in beweging krijgt dan heb je 10x meer impact. 10x meer dan wanneer je het gedrag van een individu wil beïnvloeden. Daarom heb je naar mijn mening ook alleen maar teammeetings nodig.

Scrum werkt, net zoals topsport, met gemotiveerde medewerkers die goed begrijpen wat ze bijdragen aan het team. Alles is bovendien transparant doordat je regelmatig de voortgang bespreekt met elkaar. Dus binnen agile coaching zoom je in op de bijdrage van een individu aan een team. Een ‘bila’ gaat bij mij alleen over de performance van het team en hoe het teamlid daaraan bijdraagt. En meestal is dat gesprek er dan omdat die bijdrage onvoldoende is. Dan kun je samen kijken hoe iemand kan verbeteren.”

De resolutie waarmee Sutherland spreekt, verraadt zijn verleden als gevechtspiloot. Hij is gewend om missiegedreven te werken. En dan in de letterlijke zin. Hij is op dreef en vervolgt: “De enige vorm van individuele coaching, die vooraf gepland wordt, is het coachen van een Scrum Master. Dat is iemand die zelf met een team aan de slag gaat. Dan coach je als het ware de coach, zodat hij op zijn beurt weer het team kan activeren. Zodoende is die coach de hefboom van de coaching.

Zelf draai ik wel eens mee met een Scrum Master, tot en met zijn team meetings aan toe. Dan doen we na afloop een review en dat is altijd waardevol. Twee paar ogen zien meer dan een. Eigenlijk zit dat in Scrum ingebakken: het gevoel dat het altijd beter kan. Meestal weten teamleden dat zelf. En anders geven ze elkaar die feedback wel.” Kortom, missiegedreven werken en altijd kijken hoe het beter kan.

Werken in een bubbel

Door het gebruik van smartphones en online tools verkeren mensen regelmatig in een bubbel. Dat roept negatieve associaties op. Maar het zou op het werk juist de oplossing zijn volgens Sutherland. Hij pleit ervoor om projectteams juist als een bubbel te zien. “Neem hindernissen weg en laat mensen focussen op hun missie. De teams zelf moeten dan divers zijn zodat je binnen een team alle benodigde kennis en vaardigheden aan boord hebt.”

Zelf draait Jeff mee nog steeds mee in een Scrum-team van zijn bedrijf Scruminc. “Ik kan focussen op het werk dat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Ik geef graag les en doe graag onderzoek. Ons doel, met de opleidingen die wij verzorgen, is om individuen voor te bereiden om in hun werkomgeving positieve teams te creëren. Op die manier ontstaan er allemaal bubbels binnen een organisatie. Bubbels waarin je kunt doen wat je al team van plan bent.”

“Werken in een bubbel”

Teams kunnen sneller

Teaming - de nieuwe realiteit van samenwerken - Patrick Davidson & Hans van der Loo

Het nieuwe boek over teaming

Die bubbels helpen om missies te realiseren. Sneller en beter. Sutherland blijft op zoek naar manieren om teams beter te laten presteren. Naast eigen onderzoek raadpleegt hij graag de wetenschap. Enthousiast vertelt hij in het gesprek over onderzoeken van onder meer Stanley Eisenstat en Tom DeMarco over de rek in prestaties bij individuen (het verschil tussen snellere en langzamere individuen bedraagt factor 10 in beide onderzoeken).

Uiteraard is er ook onderzoek gedaan naar verschillen tussen teams. Sutherland verwijst daarbij naar onderzoek van Lawrence Putnam (Putnam Productivity Index) waaruit blijkt dat de verschillen tussen teams nog groter zijn en een veelvoud bedragen (factor 40)…. [EINDE DEEL I VAN DIT INTERVIEW].

Lees verder in deel 2: waarom de helft van Agile-trajecten mislukt

In het tweede deel van ons interview met Jeff Sutherland legt Jeff uit waarom de helft van de Agile-projecten mislukt. En waarom hem dat zo bezig houdt. Verder keren we terug naar de oorsprong van Scrum en Agile.

Over Jeff Sutherland: “Teams bepalen het succes van een organisatie”

Jeff Sutherland interview betterday.nl

Jeff Sutherland deel 2 van het interview over teaming.

Jeff Sutherland is een van de bedenkers van Scrum en co-auteur van het Agile Manifesto. Tijdens het interview deelt Sutherland zijn visie op teams en op presteren. En verwijst hij naar de vele leermomenten uit zijn carrière. Bijvoorbeeld over zijn team tijd op West Point, de prestigieuze Amerikaanse militaire academie. Sutherland gaf er trainingen. Zijn compagnie, genaamd ‘The Loose Deuce’ scoorde aanvankelijk als een van de slechtste formaties.

Wat Sutherland daar deed, keerde later terug in Scrum. “We maakten alles transparant en bespreekbaar. Ook mijn eigen rol als trainer namen we onder de loep.” Even later stond de compagnie van Sutherland bovenaan de lijst op West Point. Zijn continue zoektocht bracht hem op het spoor van de Japanse automaker Toyota, waarover Sutherland niet uitgesproken raakt (zie deel twee). Anno 2020 houdt Sutherland zich bezig met de toekomst van organisaties. Wat hem betreft spelen teams daar een nog grotere rol in.

Over Patrick Davidson

Patrick Davidson is oprichter van betterday, een vernieuwend adviesbureau dat opdrachtgevers, zoals Heineken, Vodafone, Stedin en De Nederlandsche Bank, helpt bij vraagstukken als het ontwikkelen van een toekomstvisie, het vertalen van visie en strategie naar gerichte actie en het ontwikkelen van positieve teams. Zijn volgende boek gaat over teaming (“teamwork on the fly”).

Waarom dit interview?

We interviewden voor ons volgende boek nog meer vernieuwende denkers, zoals Guido Stompff (Design Thinking), Rini van Solingen (Agile)en Willy Wijnands (eduScrum). Verder interviewden we performance coaches uit de topsport (Marijn Beuker van voetbalclub AZArmand Salomons van Feyenoord Basketbal, Damian Hughes van het Schotse Rugby Team, Marc Lammers, voormalig bondscoach van het Nederlands Dameshockeyteam e.v.a.) en de grand old lady van teamcoaching Marijke Lingsma. De interviews waren een belangrijke inspiratiebron voor ons volgende boek Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken dat in 2022 verschijnt.

Lees ook onze interviews met…

Interview met Erin Meyer (INSEAD) over Netflix

Interview met Erin Meyer (Netflix)

 

Design Thinking - Guido Stompff

Guido Stompff (Design Thinking)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francesca Gino - Interview met Patrick Davidson - Rebel Talent

Francesca Gino (Rebel Talent)

Interview met MATTHEW SYED - PATRICK DAVIDSON - betterday.nl

Matthew Syed (Diversiteit)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts