Framing: je manier van kijken bepaalt wat je ziet

Framing: je manier van kijken bepaalt wat je ziet

Onze manier van kijken bepaalt voor een groot deel wat we wel en niet doen. Met design thinking leer je om net als designers en architecten te kijken naar wat mogelijk is in de toekomst. Daarmee open je deuren die gesloten blijven wanneer je alleen naar het heden kijkt en vooral probeert de oorzaak van problemen te achterhalen.

Foto via Guido Stompff (boek Design Thinking)

Grote problemen laten zich vaak niet meer oplossen door traditionele manieren zoals analyseren (begrijpen wat de oorzaken zijn) en besluitvorming (kiezen uit bestaande opties).

Met design thinking ontwikkel je nieuwe oplossingen, meestal voor andere mensen. Dat doe je door je helemaal in te leven en anderen erbij te betrekken. En daarbij ontstaan ideeën on the go en door interactie.

Design thinking is een manier om oplossingen te bedenken én te testen. Het is verrassend simpel en lijkt op wat we jonge kinderen vertellen: ‘van proberen ga je leren’.

Om dat te doen moet je allereerst kunnen framen. Een frame is een interpretatie van een situatie. Het geeft weer hoe jij de situatie ziet. En dat bepaalt wat je doet en laat.

Ontwerpers zijn gewend om heel vaak te itereren om dichter bij de goede oplossing te komen. “Als je iets creëert dan kun je vooraf niet weten waarmee je eindigt”, zegt Guido Stompff, lector Design Thinking bij INHolland.” Dat ontvouwt zich gaandeweg. Ontwerpers en architecten doorlopen dan ook meerdere malen een cyclus van framen, analyseren, ideeën ontwikkelen, realiseren en reflecteren.”

De kunst van het uitstellen

Teaming - de nieuwe realiteit van samenwerken - Patrick Davidson & Hans van der Loo - boekcover (concept) - Hein van Putten

Teaming – de nieuwe realiteit van samenwerken – Patrick Davidson & Hans van der Loo .

Stompff noemt dat proces 1-10-100. De eerste iteraties kunnen in 1 dag plaatsvinden, soms zelfs in enkele uren. Er is nog niet veel kennis nodig om een frame te verkennen en de vrijheid van denken is dus groot.

Gaandeweg het proces worden de iteraties langer, vandaar 1-10-100, en veranderen fundamenteel van karakter. Je begint met het ontwikkelen van een groot aantal frames (breedte), om vervolgens een beperkt aantal frames goed uit te werken (diepte). Stompff zegt dat de fasering  ook wel 10-3-1 had kunnen heten, naar het aantal frames waar je mee werkt per fase.

Uiteindelijk werk je 1 frame uit, maar die keuze moet je zo lang mogelijk uitstellen volgens de lector Design Thinking. Want er zijn altijd meerdere frames die waardevol zijn. De kunst is dus om continu te switchen tussen creëren en vernietigen.

1-10-100 uit het boek Design Thinking van Guido Stompff

1-10-100 uit het boek Design Thinking van Guido Stompff

Meer weten over framing?

Guido Stompff - Design Thinking - boekbespreking - managementboekDesign Thinking - Guido StompffLees dan allereerst het bekroonde boek van Guido Stompff: Design Thinking. En wil je weten hoe je framing kunt inzetten om een team te activeren en innovatie te starten, bestel dan dit najaar het nieuwe boek van Patrick Davidson en Hans van der Loo (werktitel: Positieve Teams).

Of je neemt even contact op met ons.

Nog even over dat nieuwe boek: dit was de aanleiding voor het interview met vernieuwende denkers als Guido Stompff (Design Thinking), Jeff Sutherland (Scrum)Rini van Solingen (Agile) en performance coaches uit topsport (AZ, Willem II, Feyenoord Basketbal, Schotse Rugby Team, Nederlands Hockeyteam e.v.a.) en bedrijfsleven (Marijke Lingsma e.v.a.). en het verschijnt dit najaar bij Boom Uitgevers.

 

Meer weten over design thinking?

Lees ook ons interview met Guido Stompff.

Of kijk en luister naar de TEDx-talk van Guido Stompff getiteld “Speed up Innovation with Design Thinking

Recommended Posts