Boek van de maand: Code Rood (januari 2024)

Luister naar de podcast voor de boekbespreking van Code Rood door Patrick Davidson

“Een inspirerend praktijkverhaal over gedrag in teams. Je leert hoe je zowel stoorzenders als de echte teamplayers kunt spotten en wat je met die kennis kunt doen om teams werkend te krijgen.’

In de podcast van Managementboek – De Boekenpraktijk – hoor je waarom Code Rood voor Patrick Davidson hèt boek van de maand is.

Weinig tijd? Na circa 31 minuten begint de boekbespreking.

Boek van de maand: Code Rood (januari 2024)

Werken in teams, we weten niet beter of het is inmiddels de standaard geworden. En in veel gevallen gaat dat helemaal niet goed…. Zo komt keer op keer uit onderzoek naar voren dat de meeste teams niet of nauwelijks functioneren.

Code Rood - Eric van 't Zelfde - Boekbespreking Patrick Davidson - Podcast Boekenpraktijk Managementboek

Code Rood is een echte aanrader volgens Patrick Davidson

Zoek het in de logica…

In veel gevallen zoeken leidinggevenden de oplossing niet op de juiste plek. Veel teams kennen de spelregels van slim samenwerken in teams simpelweg niet. Hoe je dat herkent? Dan zijn teams veel te groot, is er geen sprake van een duidelijk doel of hebben mensen elkaar helemaal niet nodig om succesvol te zijn maar moeten ze wel bij elkaar komen als team…..  

Samenwerken kan dan al snel gedoe opleveren. Kijk dus in eerste instantie of het ontwerp van je team wel klopt. En of je de overleggen daarbij goed hebt ontworpen.

…en ontwerp het gedrag waarmee je als team het verschil

En kijk vervolgens met welk gedrag je als team het verschil maakt.

Dat is precies waarom het boek Code Rood van onderwijsvernieuwer Eric van ’t Zelfde me zo aanspreekt. Hij leert je namelijk in dit boek Code Rood hoe je teams werkend kunt krijgen door aan de slag te gaan met gedrag. Want gedrag is een van je meest krachtige tools.

Dit boek helpt lezers om zich bewust te worden van het eigen gedrag, om gedrag te spotten binnen je team (en daarmee de stoorzenders en teamplayers te herkennen). Zodat je met elkaar kunt afspreken hoe je samenwerkt aan een doel.

…want teams zijn er om doelen te realiseren

Van ’t Zelfde benoemt het belang van teams om doelen te behalen en geeft een persoonlijk voorbeeld. Zo zou hij er naar eigen zeggen zelf nooit in slagen om van een slecht presterende school een goed presterende school te maken. Maar wat hem wel zou lukken, met al zijn ervaring, een team vinden en kneden dat wel degelijk een topschool zou kunnen maken.

Wat hem persoonlijk drijft? Goede teams in het onderwijs zodat er gelijke kansen komen in de samenleving. Met name de 640.000 kinderen die rond de armoedegrens leven.

Gedrag bespreekbaar maken

Van ‘t Zelfde neemt je zonder al teveel poespas mee in zijn praktijkervaringen. Je leert hoe hij voorkomt dat verandering wordt tegengehouden door het gedrag van een klein groepje. Hoe hij daarbij structureel waarneembaar gedrag effectief indeelt in rood, oranje en groen. Om misverstanden te voorkomen: je maakt gedrag van mensen bespreekbaar. Het gaat dus niet zozeer om de mensen maar om het gedrag dat ze tonen. Zo’n momentopname is een krachtige manier om de samenwerking te verbeteren, om mensen te helpen om zichzelf opnieuw uit te vinden en om als team beter te presteren. “Oranje is het toekomstige groen“, zegt Van ‘t Zelfde treffend.

Code Rood is een aanrader

Als dit je aanspreekt, lees dan vooral Code Rood. Ik vond het een prettig boek om te lezen en het zette me aan om twee classics – in het boek geciteerd – te lezen: Games People Play van Eric Berne en I’m ok, you’re ok van Thomas Harris. Zo beginnen we het jaar zoals we eindigden: met het lezen van enkele goede boeken………….

Het gaat dus niet zozeer om de mensen maar om hun gedrag.

Meer weten over gedrag waarmee je het verschil maakt?

 

Recensie van het boek Teaming door Elly Stroo Cloeck - Managementboek.nl

Recensie van het boek Teaming door Elly Stroo Cloeck – Managementboek.nl

Slim samenwerken via minimale structuren (Teaming)

Longread Slim samenwerken via minimale structuren (uit het boek Teaming)

Weten welke boeken Patrick eerder al koos als ‘Boek van de maand?

Kijk hieronder 🙂

Boek van de maand: Ajax in crisis (december 2023)

Ajax in crisis - Menno de Galan - boekentip van Patrick Davidson

Ajax in crisis – Menno de Galan

Er wordt vaak gekeken wat organisaties kunnen leren van sportteams. Logisch want we willen de magie van een goed werkend team en dat gaat niet vanzelf. Sport kan daarbij als inspiratiebron fungeren.

Denk aan de motiverende meetings van een Formule 1-team als Red Bull Racing dat continu zoekt naar verbetering, zoals we beschreven in ons boek Teaming.

Vergeet dat als je hieraan begint. Dit boek – Ajax in crisis – laat zien dat Nederlands grootste voetbalclub buiten het veld het niveau van een middelmatige MKB-organisatie niet overstijgt.

Het boek helpt Ajacieden om de gifbeker leeg te drinken.

En supporters van andere clubs zullen – als ze zich door alle personages heen worstelen – smullen van de onkunde.

Luister naar de podcast voor boekbespreking van Ajax in Crisis door Patrick Davidson

Weinig tijd? Na 37 minuten begint de boekbespreking.

 

Boek van de maand: Goed Fout (november 2023)

Onlangs lazen we “The Right Kind of Wrong” van professor Amy Edmondson, bekend van haar werk rondom Teaming en Psychologische veiligheid. De Nederlandse vertaling (‘Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei’) verschijnt op 23 november.

“Een goed onderbouwd pleidooi om jezelf als ‘work in progress’ te zien. Want wanneer je nieuwe terreinen verkent kun je niet alles weten. Dan draait het vooral om leren’”

Via onderstaande link naar Spotify (na 36 min 20) kun je de boekbespreking door Patrick Davidson ook luisteren in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek. In deze aflevering interviewt presentator Rob Wijnberg (De Correspondent)

Right Kind of Wrong - Amy Edmondson

Right Kind of Wrong – Amy Edmondson

Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei. Amy Edmondson.

Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei. Amy Edmondson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat lees jij op dit moment?

Laat ons weten welk boek je aanraadt!

Meer leestips?

In de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine – geeft Patrick elke maand een boekentip. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Patricks recensie van het nieuwe boek van Ashlee Vance getiteld ‘When the heavens went on sale’ lees je in het nieuwe nummer van Managementboek Magazine. Of hier op de site via deze link. 

 

De nieuwe Ashlee Vance is uit. When the heavens went on sale.

De nieuwe Ashlee Vance is uit. When the heavens went on sale.

 

De boekentip van oktober ’23: Four Workarounds van Paolo Savaget

Van Oxford-professor Paulo Savaget las ik deze zomer het verfrissende boek ‘The Four Workarounds’. Waar dat over gaat? Laat ik de auteur citeren: “Als perfect geen optie is maar er wel snel een slimme oplossing nodig is”.

Luister de boekbespreking van Four Workarounds door Patrick Davidson via deze link naar Spotify:

De boekentip van juli/augustus ’23

Ashlee Vance schreef met ‘When the heavens went on sale’ een heerlijk boek over de mensen achter de spacerace. Een race die volop bezig is maar nog niet in elk huishouden het gesprek van de dag is.

Patricks boekbespreking lees je in het nieuwe nummer van Managementboek Magazine. Of hier op de site via deze link.

Via onderstaande link naar Spotify kun je hem ook luisteren in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine.

De boekentip van juni ’23

Managen zonder Macht van Joris Merks-Benjaminsen, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

De combinatie van theorie en praktijk. Joris Merks-Benjaminsen heeft zelf toegepast waar hij met zoveel passie over schrijft. En met succes, want zijn medewerkers bij Google beoordeelden hem keer op keer extreem hoog. De principes zijn direct toepasbaar in je eigen team en organisatie en helpen een omgeving te creëren die effectiever, menselijker én leuker is. Wat het nog interessanter maakt is dat Google van oudsher berucht anti-management is en managers hun macht ontnomen heeft waar dat kon.Hoe doe je dat, managen zonder macht? 

 

De boekentip van mei ’23

The Project Management Handbook van Antonio Nieto-Rodriguez, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

Veel leidinggevenden kampen met overvolle agenda’s waarin zowel de hectiek van alledag als de toekomst om aandacht en keuzes schreeuwen. Hoe maak je de keuze wat je wel en niet doet? En hoe richt je je organisatie in op projecten als aanjager van verandering? Veel organisaties zijn daar nog niet op ingesteld, meent Nieto-Rodriguez. Zo is er in veel organisaties wel een Chief Operations Officer maar geen Chief Projects Officer.

 

De boekentip van april ’23

Doe Zelf Normaal van Maxim Februari, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

In een tijd waarin we van crisis naar crisis gaan zoeken bestuurders teveel naar snelle oplossingen, zo meent Maxim Februari. En daarbij worden volgens Februari de grondrechten van burgers lang niet altijd gewaarborgd, mede doordat nieuwe technologieën de werking van het recht ingrijpend veranderen. In Doe Zelf Normaal lees je hoe de democratische rechtsstaat verandert onder invloed van klimaatverandering en intelligente technologieën. Taaie kost? Welnee, boeiende materie, goed opgeschreven. Al was een betere titel geweest: Doe het Zelf Maar want in essay vind je vaak weinig tot geen  oplossingen…Dat is een taak voor de lezersschare van Februari.

 

De boekentip van maart ’23

Inspiratie van Ap Dijksterhuis, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

We leven in een tijd waarin we te veel aan de oppervlakte blijven. Denk maar aan alle vormen van afleiding op ons afkomen. Allereerst via schermen. Maar wat denk je van de oneindige serie vergaderingen waardoor je niet aan nadenken toekomt… Dit boek – met de pakkende ondertitel “Hoe we tot grootse prestaties komen” – laat zien inspiratie en transpiratie geen tegenstelling vormen maar een noodzakelijke combinatie. Dus hard werken én openstaan voor ingevingen. Dat openstaan is cruciaal. Want, zoals Dijksterhuis zegt: “Mentale processen verlopen parallel terwijl ons gedrag serieel verloopt”.

 

Ons boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ is toe aan de 2e druk

Recommended Posts