Dragons’ Den in je organisatie: medewerkers als drijvende kracht achter échte innovatie

Medewerkers als drijvende kracht achter échte innovatie (Dragons’ Den)

Sinds 2020 organiseren we voor Stedin tweemaal per jaar een Dragons’ Den. Met deze energieke en effectieve werkvorm wil de directie van het energiebedrijf haar medewerkers actief betrekken bij innovatie. Die opzet is geslaagd want het leidde vanaf de start al tot heel veel bruikbare nieuwe ideeën. Dat was ook de vraag die deze zomer was uitgezet onder de ruim 500 medewerkers van Stedin hoogspanning: heb jij een idee waarmee jouw werk beter (en leuker) kan worden uitgevoerd? Directeur Dennis Willemsen stuurde een brief naar elke medewerker om hen op te roepen om ideeën te pitchen. En, als ze dat zouden willen, zelf realiseren, met wat steun vanuit de dragons.

Dragons' Den Stedin i.s.m. betterday

13 juni 2022: alweer de 4e editie van de Dragons’ Den bij Stedin i.s.m. betterday (foto: Iris Borst).

De oproep miste zijn uitwerking niet. Zodoende zagen we vakmensen uit diverse disciplines in actie (monteurs, planners, engineers, opleiders).  Zowel ervaren medewerkers als jonge collega’s vol werkvuur nemen deel. Inmiddels heeft Stedin alweer vier lichtingen gelanceerd. Vanuit de directie van Stedin krijgen de ideeën (en de deelnemers erachter) uit de Dragon’s Den extra aandacht. “Die ideeën variëren van uitproberen van nieuwe technologie, zoals ultrasoon camera’s en een hololens, tot procesverbeteringen”, aldus directeur Dennis Willemsen.

Dragons' Den Lichting V - Stedin 12.12.22

En de medewerkers? Zij gaan na hun pitches natuurlijk meteen aan de slag met hun krachtige ideeën en presenteren enkele maanden later de eerste resultaten via een MVP (minimum viable product). De Dragons’ Den zorgt ervoor dat medewerkers actief betrokken zijn bij de toekomst van hun organisatie. “We kunnen nu laten zien wat voor mooie dingen we doen en dat helpt ons om de beste talenten aan te trekken”, aldus een deelnemende engineer.

Binnen Stedin blijkt innoveren vanaf de werkvloer besmettelijk.  Heel Operations is inmiddels betrokken en dus ontvingen winter zo’n 2600 medewerkers een oproep. Met als gevolg dat in december ’22 de 5e lichting (zie foto) pitchte. Zij gaan komend voorjaar hun idee uitwerken tot een MVP.

Zelf ook aan de slag met innovatie?

Nieuwsgierig hoe je de Dragons’ Den ook in jouw organisatie kunt toepassen? Neem gerust even contact op met Patrick Davidson. Hij vertelt je over voorbereiding, uitvoering en vervolgstappen van de Dragons’ Den. Het is een effectieve manier om innovatie op gang te brengen. Of om je jaarplan voor komend jaar of je meerjarenvisie tot leven te brengen. Uiteraard zijn er ook andere manieren waarop je met een diverse groep tot vernieuwing kunt komen. Daarover lees je elders op deze site meer.

Foto-impressie Dragons’ Den binnen Stedin, begeleid door betterday

Hieronder tevens een korte foto-impressie van de Dragons’ Den (met dank aan Iris Borst en Valerie van der Wal).

"<yoastmark

De opening van de Dragons’ Den wordt traditiegetrouw verzorgd door Stedin-directeur Dennis Willemsen.

"<yoastmark

De dragons maken hun steun voor een idee op ludieke wijze kenbaar….

"<yoastmark

De Dragons’ Den draait om positieve energie van mensen die hun werk beter willen uitvoeren én leuker willen maken. Het programma is interactief en zit vol verrassingen.

"<yoastmark

Vanuit betterday is Patrick Davidson dagvoorzitter. Hij daagt zowel deelnemers als dragons uit.

Dragons' Den met jouw team?

Een vast onderdeel van Dragons’ Den is Back to the Future. Daarin krijgen oud-deelnemers het podium om te vertellen waar hun initiatief nu staat. Op deze manier blijven we mensen activeren en betrekken. Op de foto vertelt Rense Woets hoe de hololens Stedin helpt om slimmer te werken met dank aan Augmented Reality.

Dragons' Den bij Stedin

Elke deelnemer aan de Dragons’ Den ontvangt de Innovatiekoffer. Daarin de slimste tools en werkvormen om je idee van A tot Z uit te werken.

Twee deelnemers die hun idee pitchten met de oogst: de chocoladerepen als symbool voor steun vanuit de directie

2020, de eerste editie: twee deelnemers die hun idee pitchten met de oogst: de chocoladerepen als symbool voor steun vanuit de directie.

Video-impressie Dragons’ Den binnen Stedin, begeleid door betterday

Donover Bot maakte een korte video-impressie van de eerste editie van een zeer geslaagd event in de Arminiuskerk in Rotterdam. De foto’s van latere edities zijn van Iris Borst.

Recommended Posts