Een hybride team, wat is dat?

Een hybride team, wat is dat?

Het nieuwe boek Teaming van Davidson & Van der Loo met voorwoord van Amy Edmondson en nawoord van Rob Cross

Het nieuwe boek Teaming van Davidson & Van der Loo met voorwoord van Amy Edmondson en nawoord van Rob Cross

Een hybride team is een groep mensen die op flexibele wijze samenwerken aan het realiseren van gemeenschappelijke doelen. De flexibiliteit zit hem bijvoorbeeld in het feit dat medewerkers niet op dezelfde plek aan het werk zijn. De een werkt vanuit huis, de ander doet dit vanaf  een centrale locatie. Team-meetings kunnen zowel fysiek als online plaatsvinden.

De term hybride staat voor nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken. Zo is een hybride auto een voertuig dat door een combinatie van twee krachtbronnen aangedreven wordt. Bijvoorbeeld door een benzinemotor en elektromotor. Zo combineert een hybride team thuiswerken met werken op locatie.

Waarom is het een belangrijk thema, hybride teams?

Tijdens de lockdowns in 2020 en 2021 werd heel veel mensen gedwongen om vanuit huis te werken. Dat was even wennen maar zodoende hebben veel mensen hiermee versneld hun eerste ervaring opgedaan. Thuiswerken blijft. En dus worden er nu op veel plaatsen nieuwe teams samengesteld waarbij het principe geldt ‘hybride tenzij…

Het feit dat je elkaar niet vaak fysiek treft betekent iets voor de manier waarop je samenwerkt. Het brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals:

 1. ‘hoe blijf je op afstand wel in verbinding als team?’
 2. ‘….en hoe blijf je op afstand wel presteren als team?
 3. ‘hoe zorgen we ervoor dat we elke dag met positieve energie aan het werk gaan?’
 4. ‘hoe ontwikkelen we onze teaming skills?’

“Voor nieuwe teams geldt nu vaak ‘hybride tenzij…’

Wat zijn de voordelen van een hybride team?

Dat zijn we momenteel op grote schaal aan het ontdekken. Een van de belangrijkste voordelen, zo zien wij in de praktijk, is dat je maatwerk mogelijk kunt maken.

 1. Voor veel mensen is het een uitkomst om het grote verschil in afstand tussen kantoor en thuis makkelijker te overbruggen. Wonen in Limburg en werken in de Randstad? Met hybride werken is dat geen probleem maar eerder een ideale combinatie. Minder reistijd, minder files, minder tijdverlies.
 2. Ook is het een uitkomst voor mensen die geconcentreerd willen werken en niet teveel energie willen verliezen aan meetings en andere prikkels die hen van het werk af houden (kantoortuin).
 3. Ook voor introverte mensen kan dit goed uitpakken.  Denk aan programmeurs, analisten en tekstschrijvers die in alle rust hun werk kunnen doen en meer vrijheid ervaren. Dit biedt extra kansen om de diversiteit in je team beter te benutten.
 4. Meer ruimte ook om je eigen werkdag te ontwerpen en gezinstaken nu beter te combineren met je werk.

Maatwerk mogelijk maken dankzij hybride werken

Hoe start je een hybride team?

 1. Werk vanuit een helder gemeenschappelijk doel en zorg dat duidelijk is wat ieder teamlid hieraan bijdraagt.  Je hebt vast wel eens gelezen over opgavegericht werken, missiegedreven werken of agile werken.
 2. Maak duidelijke werkafspraken zodat iedereen elke dag vol positieve energie aan de slag vanuit zijn talenten en doelen (leerdoelen, prestatiedoelen). Lees verder in deze blog.
 3. Zorg voor routines waarmee je in verbinding blijft en continu een helder beeld hebt van voortgang, obstakels, leermomenten en vervolgstappen. Zie bijvoorbeeld deze werkvorm ‘Elke dag 5 minuten’ waarmee je als projectleider of teammanager elke dag in verbinding kunt blijven met je team. Lees verder in deze blog.
 4. De uitdaging is om de momenten die je nu wel bij elkaar komt, echt om te toveren tot moments of impact.
 5. Dat doe je door je te verdiepen in energieke werkvormen waarmee je mensen activeert. Zo kun je bijvoorbeeld op grote schaal vernieuwen via een Dragons’ Den.
 6. Bereid elke ontmoeting, fysiek en online, altijd goed voor. Goede voorbereiding betekent onder meer dat je de agenda en leesstukken ruim van tevoren verstuurt. En dat duidelijk is waarom de ontmoeting plaatsvindt.
 7. Zorg dat het werk ook leuk is/blijft voor je team. Geef elkaar voldoende aandacht. Verplaats je goed in de ander. Een telefoontje of een wandeling kan wonderen doen. Zorg ervoor dat mensen zich veilig voelen om in overleggen te benoemen wanneer ze het werk even niet  leuk vinden.
 8. Informele netwerken: hoe benut je die? Bedenk hoe de gesprekken bij de koffiemachine nu plaatsvinden.
 9. Happy ending? Teams zijn dynamischer dan voorheen. Er zijn maar weinig teams die altijd blijven bestaan. Bedenk daarom heel goed waarom dit team er is en waarom jij deelneemt. Deel regelmatig met elkaar welke beelden er zijn rondom het opheffen van het team. Dat kan zijn zodra het doel behaald is, of een fase afgerond. Maar ook omdat je stopt met een initiatief. Want stoppen is de vaak vergeten helft van vernieuwing.
 10. Ontwikkel een van de belangrijkste skills: teaming. Daarin komen alle bovengenoemde tips samen.

Wil je weten hoe we je kunnen helpen om je (hybride) team een vliegende start te laten maken?

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons (klik hier) op voor eendaagse of meerdaagse programma’s die we verzorgen voor:

En natuurlijk horen wij ook graag over jouw ervaringen met werken in hybride teams.

Lees ook andere blogs over dit onderwerp

Team of Teams - Stanley McCrystal - Wat we kunnen leren van de US Army. 100415-N-6031Q-004 KABUL, Afghanistan – Gen. Stanley A. McCrystal speaks at the two day quarterly Corps Commander Conference and Security Shura, held on April 13th and 14th, 2010 at the ANAAC base in Kabul, Afghanistan. Ministry of Defense Abdul Rahim Wardak , Deputy Minister of the Interior Lt. Gen. Munir Mangal, as well as all of the senior Afghan National Security Force leaders, attended the conference. The Purpose of the conference was to evaluate the security, stability, and development of Afghanistan. (US Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class David Quillen/ RELEASED).

Team of Teams – Stanley McCrystal – Wat we kunnen leren van de US Army. (US Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class David Quillen/ RELEASED).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragons' Den bij Stedin (betterday): zo betrek je medewerkers bij innovatie

Dragons’ Den bij Stedin (betterday): zo betrek je medewerkers bij innovatie (ook op afstand)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts