Wat is Scrum?

Scrum: wat is het en hoe werkt het?

Het idee achter Scrum is dat een team in staat is om snel op te starten en op eigen kracht meters te maken, ondanks onzekerheid.

Scrum en Agile?

Agile en Scrum hebben met elkaar te maken maar het is niet precies hetzelfde. We vroegen het aan een expert.

  • “Agile draait om wendbaarheid, steeds klaar zijn voor alles. Agile is een mindset”, zo zegt hoogleraar Rini van Solingen die er meerdere boeken over schreef.
  • “Scrum is een methodische aanpak om dat voor elkaar te krijgen. Dat gebeurt via een werkritme waarbij in korte perioden (toepasselijk ‘sprints’ genoemd) werkende resultaten worden opgeleverd.”

Meer hierover in onze interviews met de bedenker van Scrum, Jeff Sutherland en Agile-expert Rini van Solingen.

 

See You Later versus See You Soon

See You Soon See You Later Scrum

Van Solingen zweert bij agile werken en spreekt over dolfijnen versus duikboten. “Traditionele projecten lijken op duikboten. Ze gaan onder water en worden onzichtbaar. Daar kunnen ze lang blijven. Pas tegen het einde word je onrustig. Wanneer de deadline nadert, ontstaan urgentie en activiteit.  Net voor de deadline komen ze omhoog. Vaak met teleurstelling tot gevolg”. Van Solingen noemt dat het See You Later-model.

“Met Agile werken kun je dat voorkomen want alles is transparant zodat je snel kunt schakelen. Dat is meer zoals een dolfijn. Steeds boven water komen en bijsturen op basis van concrete resultaten en nieuwe inzichten. Dat noem ik dan ook het See You Soon-model.”

“Agile werken lijkt meer op een dolfijn dan op een duikboot”

 

Agile werken via Scrum

Scrum is enorm populair bij snelgroeiende organisaties technologiebedrijven als Apple, Google en Facebook maar ook bij organisaties als ING. Scrum is bedacht door Jeff Sutherland, voormalig gevechtspiloot in het Amerikaanse leger. In zijn visie werk je binnen kleine teams in korte sprints zodat je je steeds kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden en steeds complexere en snellere maatschappij waarin we leven.

Scrum: 2-3-5

De procesmatige kant van Scrum is samen te vatten in drie cijfers: 2-3-5. Er zijn

  • twee lijsten (de product backlog en de sprint backlog)
  • drie rollen (teamlid, product owner en Scrum master)
  • vijf bijeenkomsten (sprintplanning, daily scrum, sprint review, sprint retrospective en product backlog refinement).

Het team organiseert zichzelf en heeft dus geen manager nodig. Dagelijkse beslissingen neemt het team dan ook zelf. Belangrijk is dat bij de teamsamenstelling wordt gekeken naar de diversiteit. Het is bij Scrum cruciaal dat alle benodigde kennis en vaardigheden aanwezig is zodat teams gezamenlijk snel kunnen handelen.

Het team organiseert zichzelf

Lees ook eduScrum, wat is dat?

Als we naar eduScrum kijken dan is de leraar, in scrum-termen, een product owner en scrummaster. En de leerlingen zijn de teamleden. De leraar zorgt ervoor dat de leerlingen een opdracht krijgen waar de leerlingen vervolgens een product backlog maken waar de teams zelf hun nieuwe opdrachten kiezen uit de product backlog. En de leerlingen werken vanuit de sprint backlog aan het realiseren van doelen. Lees verder…

Verder lezen? Interviews met de mensen achter Scrum en Eduscrum

Teaming in het onderwijs - Willy Wijnands - Eduscrum

Teaming in het onderwijs – Willy Wijnands – Eduscrum

Jeff Sutherland - Scrum - Interview over teams

Jeff Sutherland – Scrum – Interview over teams

 

 

 

 

 

Recommended Posts