Agile en Scrum: wat is het en hoe werkt het?

Agile en Scrum: wat is het en hoe werkt het?

Begrippen als Agile en Scrum heb je ongetwijfeld voorbij zien komen. Ze hebben met elkaar te maken maar het is niet precies hetzelfde. Hoe zit dat nu?

“Agile draait om wendbaarheid, steeds klaar zijn voor alles. Agile is een mindset”, zo zegt hoogleraar Rini van Solingen die er meerdere boeken over schreef.

Scrum is een methodische aanpak om dat voor elkaar te krijgen. Dat gebeurt via een werkritme waarbij in korte perioden (toepasselijk ‘sprints’ genoemd) werkende resultaten worden opgeleverd.”

See You Later versus See You Soon

See You Soon See You Later Scrum

See You Soon vs. See You Later

Van Solingen zweert bij agile werken en spreekt over dolfijnen versus duikboten. “Traditionele projecten lijken op duikboten. Ze gaan onder water en worden onzichtbaar. Daar kunnen ze lang blijven. Pas tegen het einde word je onrustig. Wanneer de deadline nadert, ontstaan urgentie en activiteit.  Net voor de deadline komen ze omhoog. Vaak met teleurstelling tot gevolg”.

Van Solingen noemt dat het See You Later-model.  “Met Agile werken kun je dat voorkomen want alles is transparant zodat je snel kunt schakelen. Dat is meer zoals een dolfijn. Steeds boven water komen en bijsturen op basis van concrete resultaten en nieuwe inzichten. Dat noem ik dan ook het See You Soon-model.”

Agile werken via Scrum

Scrum is enorm populair bij snelgroeiende organisaties technologiebedrijven als Apple, Google en Facebook maar ook bij organisaties als ING. Scrum is bedacht door Jeff Sutherland, voormalig gevechtspiloot in het Amerikaanse leger. In zijn visie werk je binnen kleine teams in korte sprints zodat je je steeds kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden en steeds complexere en snellere maatschappij waarin we leven.

Scrum: 2-3-5

De procesmatige kant van Scrum is samen te vatten in drie cijfers: 2-3-5.

Er zijn twee lijsten (de product backlog en de sprint backlog), drie rollen (teamlid, product owner en Scrum master) en vijf bijeenkomsten (sprintplanning, daily scrum, sprint review, sprint retrospective en product backlog refinement).

Het team organiseert zichzelf en heeft dus geen manager nodig. Dagelijkse beslissingen neemt het team dan ook zelf. Belangrijk is dat bij de teamsamenstelling wordt gekeken naar de diversiteit. Het is bij Scrum cruciaal dat alle benodigde kennis en vaardigheden aanwezig is zodat teams gezamenlijk snel kunnen handelen.

Lees verder

Wil je meer weten? Lees dan onze interviews met de bedenkers van Scrum (Jeff Sutherland) en eduScrum (Willy Wijnands). Het boek van Sutherland is een echte aanrader. 

Teaming in het onderwijs - Willy Wijnands - Eduscrum

Teaming in het onderwijs – Willy Wijnands – Eduscrum

Jeff Sutherland - Scrum - Interview over teams

Jeff Sutherland – Scrum – Interview over teams

 

 

 

Recommended Posts