TRIZ: energieke werkvorm voor teams

Genrich Altshuller TRIZ

TRIZ is een creatieve manier om een probleem op te lossen. Het is ooit bedacht door de Rus Genrich Altshuller. Deze ingenieur raakte ervan overtuigd dat veel oplossingen gevonden kunnen worden wanneer je bestaande zaken combineert. Hij bestudeerde patenten en concludeerde dat 98% was gebaseerd op de toepassing van een reeds bekend concept. En die 2% was echt radicaal vernieuwend. “Je kunt honderd jaar wachten, of je lost die problemen meteen op. Dat kan in een kwartier, als je de juiste principes toepast.”

Zodoende kwam Altshuller tot een set van vaste principes die je helpen om op een andere manier naar een probleem te kijken.

TRIZ: creativiteit aanwakkeren om problemen op te lossen

De set van veertig TRIZ-principes, die creativiteit aanwakkeren, is als volgt samen te vatten:

Over de naam: TRIZ is de Russische afkorting van “theorie van vindingrijke probleemoplossing”.

TRIZ als liberating structure

Wij hoorden de term TRIZ voor het eerst vallen als een van de 30+ liberating structures, energieke werkvormen waarmee je de energie, diversiteit en talenten van een groep of team kunt benutten. Meer info over TRIZ als liberating structure vind je hier.

De liberating structure TRIZ gaat met name in op principe 2: schrap wat overbodig is. Tijdens de werkvorm ga je aan de slag met prikkelende vragen/opdrachten als:

  • Maak een lijst van alles wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je het slechtst denkbare resultaat behaalt (in relatie tot een specifiek onderwerp: bijv. de ambitie, strategie)
  • Staat er iets op deze lijst dat wij zelf regelmatig ook uitvoeren? Markeer deze activiteiten op de lijst.
  • Kijk met welke (gemarkeerde) activiteiten je gaat stoppen.

Vervolgens bespreek je dit in enkele korte iteraties met de groep (het team). Dat doe je dan met de energieke werkvorm 1-2-4-Allemaal (1-2-4-all).

Zelf namen wij TRIZ-principes 2 en 3 mee naar onze energieke werkvorm Start-Stop-Meer-Minder. In die werkvorm laten we teams gericht werken aan vernieuwing door vier vragen te beantwoorden:

  • Waar ga je mee stoppen? (dit creëert ruimte om te vernieuwen)
  • Waar ga je mee starten? (nieuw gedrag)
  • Wat ga je meer doen? (hefboomgedrag)
  • Wat ga je minder (vaak) doen?

TRIZ als creatieve manier om problemen op te lossen

In dit korte filmpje zie je Altschuller aan het werk. Even kijken!

Lidl: spelen met tegenstellingen

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dozenschuiver-lidl-is-hard-op-weg-de-progressiefste-supermarkt-van-nederland-te-worden~bfeb67f6/

 

Zelf aan de slag met vernieuwing?

Zo begeleiden wij onze opdrachtgevers bij vernieuwing (zie hieronder een korte video-impressie door Donover Bot van Stedin) of lees een kort blogje. Neem gerust contact op met Patrick Davidson om te zien hoe we jouw mensen, teams en organisatie kunnen helpen om te werken vanuit visie.

 

Recommended Posts