Boekentip december: Ajax in crisis (Menno de Galan)

Wat lezen we op dit moment?

Ajax in crisis - Menno de Galan - boekentip van Patrick Davidson

Ajax in crisis – Menno de Galan – boekentip van Patrick Davidson

Er wordt vaak gekeken wat organisaties kunnen leren van sportteams.

Logisch want we willen de magie van een goed werkend team en dat gaat niet vanzelf.

Sport kan daarbij als inspiratiebron fungeren. Denk aan de motiverende meetings van een Formule 1-team als Red Bull Racing dat continu zoekt naar verbetering, zoals we beschreven in ons boek Teaming.

Vergeet dat als je hieraan begint. Dit boek – Ajax in crisis – laat zien dat Nederlands grootste voetbalclub buiten het veld het niveau van een middelmatige MKB-organisatie niet overstijgt.

En dat blijft niet zonder gevolgen. Helaas zeg ik als Ajacied.

Middelmaat…aan de top

Tijdens het lezen wordt die middelmaat op pijnlijke wijze voelbaar wanneer de auteur de woorden van Edwin van der Sar, op dat moment directeur van een beursgenoteerd bedrijf letterlijk weergeeft. Tenenkrommend. De val van Marc Overmars maakt zichtbaar wat velen al voelden: Van der Sar is geen leider, zo wordt pijnlijk duidelijk. En dat ondanks tijd en geld die in hem geïnvesteerd zijn door coaches, adviseurs en een commissaris.

Wat bij mij blijft hangen na het lezen van dit boek? Naast die middelmaat vooral snelheid.

Snelheid van verval

Te beginnen met de snelheid van verval. In korte tijd is afgebrokkeld en afgebroken waar jaren aan is gewerkt. Maar ook de snelheid waarmee de ene affaire – The Voice Of Holland – de volgende affaire – de dickpic van Marc Overmars – inleidde. En de snelheid waarmee we nu al – in november 2023 – in boekvorm teruglezen over een bijzondere periode in de Nederlandse sportgeschiedenis, van de dickpic van Marc Overmars tot het vertrek van zijn opvolger Sven Mislintat – door de nieuwe leiding – ‘meesteroplichter’ genoemd.

Hoe Ajax zo snel kon afglijden? Na middelmaat kwam een meesteroplichter

De 141 pagina’s van deze pakkende momentopname vliegen voorbij voor je het weet. Fijn dat het als boek te lezen is en niet als longread op een website. Nog even over die snelheid: de volgende druk van dit boek zal er ongetwijfeld snel komen. Als de helaas onvermijdelijke slordigheidjes (zo wordt commercieel directeur Menno Geelen financieel directeur genoemd en lijkt het alsof de automatische spelcorrectie de naam van het stadion zelf irritant heeft afgekort) eruit zijn en de uitgever een namenregister of een tijdlijn toevoegt, dan wordt het boek ook voor de andere helft van voetbalminnend Nederland een pageturner.

Ik wil niet teveel spoilers weggeven dus ik ga het afronden. Lees het en verwonder je.  Het boek helpt Ajacieden om de gifbeker leeg te drinken. En supporters van andere clubs zullen – als ze zich door alle personages heen worstelen – smullen van de onkunde.

Hoe lang het duurt voordat de grootste club zich weer opricht?

In de sport kan het snel gaan, laten we ons daar maar aan vasthouden. Zeker wanneer daarbij echt geluisterd wordt naar Louis van Gaal wiens visie 30 kilometer verderop volop leeft… (zie hier ons interview met Marijn Beuker).

Louis van Gaal is een meester in Teaming volgens Patrick Davidson (FD, Alex Ruitenbeek)

Louis van Gaal is een meester in Teaming volgens Patrick Davidson (FD, Alex Ruitenbeek)

Marijn Beuker over de visie van AZ

Voor het boek Teaming interviewden we Marijn Beuker over werken volgens de visie van Louis van Gaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat lees jij op dit moment?

Laat ons weten welk boek je aanraadt!

De boekentip van november ’23

Onlangs lazen we “The Right Kind of Wrong” van professor Amy Edmondson, bekend van haar werk rondom Teaming en Psychologische veiligheid. De Nederlandse vertaling (‘Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei’) verschijnt in november.

Via onderstaande link naar Spotify (na 36 min 20) kun je de boekbespreking door Patrick Davidson ook luisteren in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek. In deze aflevering interviewt presentator Rob Wijnberg (De Correspondent)

Right Kind of Wrong - Amy Edmondson

Right Kind of Wrong – Amy Edmondson

Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei. Amy Edmondson.

Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei. Amy Edmondson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer leestips?

In de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine – geeft Patrick elke maand een boekentip. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Patricks recensie van het nieuwe boek van Ashlee Vance getiteld ‘When the heavens went on sale’ lees je in het september/oktober-nummer van Managementboek Magazine. Of hier op de site via deze link. 

 

De nieuwe Ashlee Vance is uit. When the heavens went on sale.

De nieuwe Ashlee Vance is uit. When the heavens went on sale.

 

De boekentip van juli/augustus ’23

Ashlee Vance schreef met ‘When the heavens went on sale’ een heerlijk boek over de mensen achter de spacerace. Een race die volop bezig is maar nog niet in elk huishouden het gesprek van de dag is.

Patricks boekbespreking lees je in het nieuwe nummer van Managementboek Magazine. Of hier op de site via deze link.

Via onderstaande link naar Spotify kun je hem ook luisteren in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine.

De boekentip van juni ’23

Managen zonder Macht van Joris Merks-Benjaminsen, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

De combinatie van theorie en praktijk. Joris Merks-Benjaminsen heeft zelf toegepast waar hij met zoveel passie over schrijft. En met succes, want zijn medewerkers bij Google beoordeelden hem keer op keer extreem hoog. De principes zijn direct toepasbaar in je eigen team en organisatie en helpen een omgeving te creëren die effectiever, menselijker én leuker is. Wat het nog interessanter maakt is dat Google van oudsher berucht anti-management is en managers hun macht ontnomen heeft waar dat kon.Hoe doe je dat, managen zonder macht? 

 

De boekentip van mei ’23

The Project Management Handbook van Antonio Nieto-Rodriguez, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

Veel leidinggevenden kampen met overvolle agenda’s waarin zowel de hectiek van alledag als de toekomst om aandacht en keuzes schreeuwen. Hoe maak je de keuze wat je wel en niet doet? En hoe richt je je organisatie in op projecten als aanjager van verandering? Veel organisaties zijn daar nog niet op ingesteld, meent Nieto-Rodriguez. Zo is er in veel organisaties wel een Chief Operations Officer maar geen Chief Projects Officer.

 

De boekentip van april ’23

Doe Zelf Normaal van Maxim Februari, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

In een tijd waarin we van crisis naar crisis gaan zoeken bestuurders teveel naar snelle oplossingen, zo meent Maxim Februari. En daarbij worden volgens Februari de grondrechten van burgers lang niet altijd gewaarborgd, mede doordat nieuwe technologieën de werking van het recht ingrijpend veranderen. In Doe Zelf Normaal lees je hoe de democratische rechtsstaat verandert onder invloed van klimaatverandering en intelligente technologieën. Taaie kost? Welnee, boeiende materie, goed opgeschreven. Al was een betere titel geweest: Doe het Zelf Maar want in essay vind je vaak weinig tot geen  oplossingen…Dat is een taak voor de lezersschare van Februari.

 

De boekentip van maart ’23

Inspiratie van Ap Dijksterhuis, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

We leven in een tijd waarin we te veel aan de oppervlakte blijven. Denk maar aan alle vormen van afleiding op ons afkomen. Allereerst via schermen. Maar wat denk je van de oneindige serie vergaderingen waardoor je niet aan nadenken toekomt… Dit boek – met de pakkende ondertitel “Hoe we tot grootse prestaties komen” – laat zien inspiratie en transpiratie geen tegenstelling vormen maar een noodzakelijke combinatie. Dus hard werken én openstaan voor ingevingen. Dat openstaan is cruciaal. Want, zoals Dijksterhuis zegt: “Mentale processen verlopen parallel terwijl ons gedrag serieel verloopt”.

 

Ons boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ is toe aan de 2e druk

Recommended Posts