Leestip: When the heavens went on sale van Ashlee Vance

Leestip: When the heavens went on sale van Ashlee Vance

Mijn favoriete boek van de eerste helft van dit jaar is ongetwijfeld de nieuwste Ashlee Vance. Vance volgde jarenlang van dichtbij hoe ondernemers de ruimtevaart nieuw leven hebben ingeblazen. Geen toeval wanneer je dan aan Elon Musk moet denken want Vance maakte naam en faam als biograaf van Musk. En momenteel werkt hij voor streamingdienst HBO aan zowel een serie als een documentaire over de man achter Tesla, SpaceX en Neuralink. En natuurlijk Twitter.

Het nieuwste boek van Vance, met de prachtige titel ‘When the heavens went on sale’, gaat verder waar de vorige bestseller eindigde: met de doorbraken van SpaceX, dat er de afgelopen jaren in slaagde om raketten te laten landen en ze weer te hergebruiken. In het kielzog van SpaceX braken ook bedrijven als Planet Labs, Astra Space, Rocket Lab en Firefly door. Namen die mij bij aanvang van het lezen – eerlijk gezegd – niet veel zeiden maar die in dit boek tot leven komen. Met de verhalen erachter.

Fascinerend leesvoer doordat Vance hen van dichtbij volgde.

Ver van je bed? De komende jaren gaan we nog veel meer merken van de dadendrang van dit soort bedrijven. Waren oorlog en ruimtevaart vroeger vooral iets tussen staten, de rol van bedrijven is tegenwoordig niet te onderschatten.

Zo is de oorlog in Oekraine beïnvloed door de satellieten die gelanceerd zijn door dit soort bedrijven. We gaan van een paar duizend satellieten die momenteel in de lucht hangen naar 100.000 satellieten. Als dat maar goed gaat….Zeker wanneer je leest dat een clubje van 50 mensen, Leo Labs het verkeer daarboven regelt…. Wild west 2.0?

Mission : Impossible maar dan zonder Tom Cruise

De verrassende held van het verhaal is voor mij echter niet een van die ondernemers maar een ambtenaar met visie. Zonder deze Pete Worden is het nog maar de vraag of ‘s werelds rijkste man, Elon Musk, erin zou zijn geslaagd om via SpaceX een succesvolle satellietbusiness (Starlink) op te zetten.

Door in te zetten op experimenten en slim teamwerk met jonge ondernemers slaagde Worden erin om de ruimtevaart nieuw leven in te blazen. De cultuur bij NASA volgens Worden: risicomijdend, jazeggers die niks doen, oplossingen die te duur werden doordat ze overgedimensioneerd waren.

Hoe deze ambtenaar een hele nieuwe generatie ondernemers in staat stelde om de spacerace nieuw leven in te blazen, dat lees je in dit heerlijke boek. Een soort Mission : Impossible maar dan in het echt. Zonder Tom Cruise maar met een dappere ambtenaar in de hoofdrol…..

Meer Ashlee Vance?

Binnenkort lees je hier dan een interview van Patrick met Ashlee Vance, journalist van Bloomberg en bekend van zijn boek ‘Elon Musk: Hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft’

Dit artikel verscheen in het september-nummer van Managementboek Magazine.

Ons boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ is toe aan de 2e druk

Recommended Posts