Onze leestip van september: Four Workarounds van Paulo Savaget

Onze leestip van september: Four Workarounds van Paolo Savaget

Van Oxford-professor Paulo Savaget las ik deze zomer het verfrissende boek ‘The Four Workarounds’. Waar dat over gaat? Laat ik de auteur citeren: “Als perfect geen optie is maar er wel snel een slimme oplossing nodig is”.

 

Lees of luister de boekbespreking van Four Workarounds door Patrick Davidson

Verfrissende manieren van kijken

The Four Workarounds - Paulo Savaget - Strategies from the World's Scrappiest Organizations for Tackling Complex Problems

The Four Workarounds van Paulo Savaget

Dit boek helpt je dus om op een verfrissende manier te kijken wat er wèl mogelijk is. Savaget noemt die vier manieren dus workarounds. Een begrip dat misleidend kan zijn. Want het roept associaties op, zoals ‘Los je dan wel echt het probleem op? Of plak je een pleister en werk je eromheen?’

Associaties die in dit geval niet kloppen want Savaget heeft het ècht over iets anders. Hij leert je kijken naar je bestaande relaties, middelen en gedrag om te ontdekken wat er mogelijk is. Om vanuit een systeem te denken en te kijken. En om over silo’s heen samen te werken.

Wanneer hij spreekt over workarounds dan gaat het in elk geval om minimale inspanningen met grote positieve impact, of zoals hij het noemt ‘massive wins with minimal resources’.

Eenvoud als basis. Met soms de blik van een hacker, erop gericht om een systeem te kraken.

 

“Over silo’s heen samenwerken”

“Als perfect geen optie is maar er wel snel een slimme oplossing nodig is”.

“Eenvoud als basis”

 

Meeliften op relaties

Paulo Savaget (Oxford)

Paulo Savaget (Oxford)

Een prachtig voorbeeld uit het boek is de workaround die een Brits echtpaar bedacht voor doodsoorzaak nummer twee onder kinderen in het Afrikaanse Zambia: diarree.

Alhoewel een betaalbaar medicijn op de markt was, bereikte het de doelgroep niet. Wat het echtpaar ook opviel: in elke uithoek was wèl Coca Cola beschikbaar. Dat lukte de markt dan weer wel, hoor ik u denken. Voor wie in oplossingen en systemen denkt, zoals het Britse echtpaar, lag hier een kans. Zij richtten een organisatie op die medicijnen tot in uithoeken wilde leveren. De naam? Cola Life.

Want wat deden ze? Ze bedachten een verpakking voor het medicijn die precies in de colakratten paste, tussen de flessen die wel overal verkrijgbaar waren. Meeliften op een distributienetwerk mogelijk gemaakt door de markt… De piggyback, zo heet deze workaround in het Engels, meeliften zeggen wij in het Nederlands, is erop gebaseerd dat je bestaande relaties en systemen eens goed doorlicht om te ontdekken wat er mogelijk is. Die eerste stap, meeliften in colakratten, leidde uiteindelijk tot samenspel binnen distributieketen waar partijen samen ontdekten hoe het slimmer kon. En daarmee veranderde het systeem (zie ook de website van Cola Life, dat zichzelf eind 2023 kan opheffen: missie bereikt).

Benieuwd naar de andere drie workarounds? Wat het vergt van je leiderschap, van de cultuur of je manier van samenwerken met andere partijen? Lees dan het boek ‘The Four Workarounds’ van Oxford-professor Paulo Savaget.

 

Wat lees jij op dit moment?

Laat ons weten welk boek je aanraadt!

 

Wat lezen wij op dit moment?

Op dit moment lezen we “The Right Kind of Wrong” van professor Amy Edmondson, bekend van haar werk rondom Teaming en Psychologische veiligheid. Daarover binnenkort meer. Veel meer! 

Overigens verschijnt de Nederlandse vertaling (‘Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei’) in november ’23.

Right Kind of Wrong - Amy Edmondson

Right Kind of Wrong – Amy Edmondson

Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei. Amy Edmondson.

Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei. Amy Edmondson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer leestips?

In de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine – geeft Patrick elke maand een boekentip. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 

De boekentip van juli/augustus ’23

Ashlee Vance schreef met ‘When the heavens went on sale’ een heerlijk boek over de mensen achter de spacerace. Een race die volop bezig is maar nog niet in elk huishouden het gesprek van de dag is.

Patricks boekbespreking lees je in het nieuwe nummer van Managementboek Magazine. Of hier op de site via deze link.

Via onderstaande link naar Spotify kun je hem ook luisteren in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine.

De boekentip van juni ’23

Managen zonder Macht van Joris Merks-Benjaminsen, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

De combinatie van theorie en praktijk. Joris Merks-Benjaminsen heeft zelf toegepast waar hij met zoveel passie over schrijft. En met succes, want zijn medewerkers bij Google beoordeelden hem keer op keer extreem hoog. De principes zijn direct toepasbaar in je eigen team en organisatie en helpen een omgeving te creëren die effectiever, menselijker én leuker is. Wat het nog interessanter maakt is dat Google van oudsher berucht anti-management is en managers hun macht ontnomen heeft waar dat kon.Hoe doe je dat, managen zonder macht? 

 

De boekentip van mei ’23

The Project Management Handbook van Antonio Nieto-Rodriguez, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

Veel leidinggevenden kampen met overvolle agenda’s waarin zowel de hectiek van alledag als de toekomst om aandacht en keuzes schreeuwen. Hoe maak je de keuze wat je wel en niet doet? En hoe richt je je organisatie in op projecten als aanjager van verandering? Veel organisaties zijn daar nog niet op ingesteld, meent Nieto-Rodriguez. Zo is er in veel organisaties wel een Chief Operations Officer maar geen Chief Projects Officer.

 

De boekentip van april ’23

Doe Zelf Normaal van Maxim Februari, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

In een tijd waarin we van crisis naar crisis gaan zoeken bestuurders teveel naar snelle oplossingen, zo meent Maxim Februari. En daarbij worden volgens Februari de grondrechten van burgers lang niet altijd gewaarborgd, mede doordat nieuwe technologieën de werking van het recht ingrijpend veranderen. In Doe Zelf Normaal lees je hoe de democratische rechtsstaat verandert onder invloed van klimaatverandering en intelligente technologieën. Taaie kost? Welnee, boeiende materie, goed opgeschreven. Al was een betere titel geweest: Doe het Zelf Maar want in essay vind je vaak weinig tot geen  oplossingen…Dat is een taak voor de lezersschare van Februari.

 

De boekentip van maart ’23

Inspiratie van Ap Dijksterhuis, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

We leven in een tijd waarin we te veel aan de oppervlakte blijven. Denk maar aan alle vormen van afleiding op ons afkomen. Allereerst via schermen. Maar wat denk je van de oneindige serie vergaderingen waardoor je niet aan nadenken toekomt… Dit boek – met de pakkende ondertitel “Hoe we tot grootse prestaties komen” – laat zien inspiratie en transpiratie geen tegenstelling vormen maar een noodzakelijke combinatie. Dus hard werken én openstaan voor ingevingen. Dat openstaan is cruciaal. Want, zoals Dijksterhuis zegt: “Mentale processen verlopen parallel terwijl ons gedrag serieel verloopt”.

 

Ons boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ is toe aan de 2e druk

Recommended Posts