Mind Like Water (je hoofd leeg maken en houden)

Tijdens het schrijven aan onze boekprojecten zijn er vaak notities, interviews, blogjes en artikelen die we graag met je delen. Ook zo druk? Lees even wat je kunt doen om je hoofd leeg te maken (stap 1) en te houden (stap 2).

 

Stap 1: hoofd leeg maken

Onlangs las ik het boek Grip van, Rick Pastoor, ‘binnenbaas’ van het journalistieke platform Blendle. Pastoor deelde zijn persoonlijke werkmethoden en laat zien hoe hij in de hectiek van een snelgroeiend bedrijf grip wil houden op zijn werk.

Veel bekende modellen passeren de revue. In een van de leukste delen van het boek linkt Pastoor het werk van de Nobelprijs-winnende psycholoog Daniel Kahneman  (“Ons feilbare denken”) aan dat van time-management export David Allen (“Getting things done”).

Volgens Allen is het belangrijk om je hoofd leeg te maken en niet als opbergplaats te gebruiken voor allerlei dingen die je nog moet doen (lees ook: de tweeminutenregel).

Een “mind like water” noemt Allen het. Het betekent dat je zorgt dat er geen open loops rondwaren in je brein zodat het niet blijft malen op de achtergrond. En dus ontstaat er stilte en ruimte voor je allerbeste gedachten..

Stap 2: leeg houden via een tweede brein

Nu verkrijgbaar: het boek 'Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken'

Nu verkrijgbaar: het boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’

Volgens Kahneman bestaat je brein uit twee systemen: systeem I is snel en intuïtief en systeem II is langzaam en analytisch. Voor systeem II heb je meer energie nodig en dus zal je brein je afleiden en afdwalen naar taken die minder energie vergen. Terwijl je dit leest dwalen je gedachten mogelijkerwijs al af doordat je nog denkt aan iets dat je ook moet doen.

Door alle open loops te sluiten (Allen) kun je met meer energie je Systeem II aan het werk zetten en ongestoord je denkwerk verrichten. Dé manier waarop je de loops kunt sluiten en je brein leeg te maken (“mind like water”) is simpel: creëer een tweede brein.

Dat klinkt spannender dan het is, hoor. Voor nu betekent het dat je het noteert het in een schrift of in een app zodat je je hoofd leeg houdt. Wellicht dat we in de toekomst daadwerkelijk een tweede brein kunnen aanspreken……

 

Verder lezen: uitstelgedrag aanpakken? De tweeminutenregel

De tweeminutenregel - Uitstelgedrag aanpakken - Elke dag met meer positieve energie werken

De tweeminutenregel – Uitstelgedrag aanpakken

Ons brein is niet bedoeld om zaken op te slaan volgens David Allen. Het is bedoeld om ideeën te genereren, te ontwikkelen en te realiseren. En dat vergt dat je je hoofd leeg hebt. Als je regelmatig zaken uitstelt dan start je ongemerkt in je brein allerlei processen. Daardoor blijft je hoofd vol. Je brein is dan bezig om zaken te onthouden die je niet moet vergeten. Allen, bekend van zijn Getting Things Done-methode, bedacht een handige en simpele check om je hoofd leeg te krijgen én tegelijkertijd meer voor elkaar te krijgen. Lees verder.

 

Verder lezen: elke dag 1% beter

Een andere expert, James Clear, auteur van de bestseller Elementaire Gewoontes, paste de twee minutenregel op een andere manier toe. Hij slaat daarmee twee vliegen in één klap. Voor Clear is uitstelgedrag een obstakel bij succesvolle gedragsverandering.

De tweeminutenregel is voor hem een manier om gewoontes echt te veranderen door ze heel klein te maken zodat je meteen kunt beginnen. Dus je zegt niet meer ‘Ik wil eigenlijk meer lezen‘ maar ‘ik lees elke avond 1 pagina voor het slapen gaan. Lees verder hoe je elke dag 1% beter wordt met elementaire gewoontes.

Recommended Posts