Wat is eduScrum?

eduScrum, wat is dat?

“eduScrum is een actieve onderwijsvorm”, zo stelt bedenker Willy Wijnands. “Leerlingen maken in teams opdrachten af volgens een vast ritme. Ze plannen daarbij zelf hun eigen activiteiten en houden bij wat de voortgang is.”

De leraar bepaalt de opdrachten, coacht en geeft raad. Het belangrijkste is volgens Wijnands dat leerlingen en leraren een agile mindset ontwikkelen. “eduScrum is daarbij een tool om Agile Education mogelijk te maken.”

 

Wat is er vernieuwend aan eduScrum?

Het is een activerende & motiverende onderwijsvorm waarbij de lesruimte verandert van een bioscoop, waar de scholier zit en luistert, in een speelveld. Een speelveld waar je met je team leert en levert. “Leerlingen leren hun eigen vaardigheden (her)kennen en verbeteren”, zegt Wijnands, scheikundeleraar op het Ashram College in Alphen aan de Rijn.
Hij spreekt over het ontwikkelen van ’21e eeuw vaardigheden’ die scholieren in hun werk nodig hebben. Binnen eduScrum ervaren leerlingen regelmatig successen en leren ze van de fouten die ze onderweg maken. Ook voor leraren zijn er grote voordelen. Zo kunnen ze zelf nieuwe vaardigheden leren en meteen uitproberen. En hebben ze veel meer inzicht in de voortgang van team en teamleden. “En het is natuurlijk ook leuk om te doen, laten we dat niet vergeten.”, zegt Willy Wijnands
Zijn leerlingen scoren gemiddeld 20% hoger en zijn zo’n zes weken eerder klaar. Het geheim? “De leerlingen zorgen gezamenlijk voor positieve teams waarin ze zelfstandig werken. En ik coach hen daarin.”

Lees ook: Scrum, wat is dat?

In organisaties zorgt Scrum ervoor dat mensen in teams productief en plezierig samenwerken. eduScrum is een bewerking van Scrum voor het onderwijs.

Elders op deze site vind je interviews met Willy Wijnands, bedenker van eduScrum en met Jeff Sutherland, de man achter Scrum. Beiden komen ook voor in ons nieuwe boek Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken.

Infographic Wat is Scrum Scruminc

Wat is Scrum?

Teaming - de nieuwe realiteit van samenwerken - Patrick Davidson & Hans van der Loo

Het nieuwe boek over teaming met daarin praktijkvoorbeeld Eduscrum

 

 

 

 

 

 

 

 

TED-talk van Ken Robinson: Scholen doden de creativiteit

Jaren terug zag Willy Wijnands, de bedenker van eduScrum, een TED-talk van Ken Robinson en die raakte hem.

“Ken Robinsons pleidooi dat we kinderen helemaal niet voorbereiden op de toekomst door ze in een systeem van de vorige eeuw te gieten, was spot on.

Ik heb het altijd in gedachten wanneer ik bezig met met eduScrum.

De belemmeringen zitten niet bij de leerlingen maar in het schoolsysteem.”

Verder lezen? Interviews met de mensen achter Scrum en Eduscrum

Teaming in het onderwijs - Willy Wijnands - Eduscrum

Teaming in het onderwijs – Willy Wijnands – Eduscrum

Jeff Sutherland - Scrum - Interview over teams

Jeff Sutherland – Scrum – Interview over teams

Recommended Posts