Boekpresentatie: “Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken”

“Samenwerken kan echt veel slimmer”

Boekpresentatie ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’

Onlangs verscheen het nieuwe boek van het duo Hans van der Loo en Patrick Davidson. Uitgever Sandra Britsemmer wist het tweetal te strikken voor ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ en opende de boekpresentatie op kantoor bij uitgever VMN Media in Zeist. Een verslag van een energiek event.

 Door Anja Jalink

Uitgever Sandra Britsemmer over het boek Teaming

Uitgever Sandra Britsemmer over het boek Teaming

 “We hebben de inhoud van het boek toegepast op het maakproces”, zo opende Britsemmer enthousiast. “In wisselende samenstellingen werkten we aan één doel: een mooi boek maken dat lezers helpt om slimmer samen te werken. Tijdens het maakproces werkten we in pop-up teams, die soms net zo snel verdwenen als ze op kwamen. Dit hebben we overwegend online gedaan.

Begrippen als pop-up teams en hybride werken, die in dit boek worden besproken, kregen voor mij als uitgever zodoende nog meer betekenis.”

De boekpresentatie was amper twee minuten onderweg of alle 75 genodigden, waaronder enkele mensen die in het boek voor komen, stonden alweer op. Niet om weg te gaan maar om binnen enkele minuten via een quiz de inhoud van het boek tot zich te nemen.

Auteurs Patrick Davidson en Hans van der Loo namen de zaal via een quiz met door het boek. Om zodoende de essentie van het boek te delen. 

Wat weten we over teams? (Teamquiz in vijf stellingen)

Laten we die stellingen even noemen. De antwoorden (waar of niet waar) en toelichting volgen onderaan het artikel:

Stelling 1 ging over het feit dat samenwerken in teams volgens Davidson en Van der Loo ons leven is ingeslopen en dat we er verslaafd aan zijn geraakt: “Zo’n 70% van de mensen tegenwoordig werkt in een team!” Waar of niet waar? Noteer je antwoord.

Stelling 2 ging over het feit dat veel mensen niet langer in één stabiel team werken: “De gemiddelde professional werkt in gemiddeld 10 teams tegelijk.” Waar of niet waar?

Stelling 3 ging over de negatieve effecten van te grote teams. “In te grote teams heb je wel eens te maken met mensen die de kantjes eraf lopen. En mensen die dat compenseren. Dat betekent dat 20% van de mensen 40% van het werk doet.” Waar of niet waar?

Stelling 4 ging over Max Verstappen en zijn team Red Bull Racing. Max is een genie volgens kenners en bracht de wereldtitels terug bij zijn team. De stelling: “Een coureur bepaalt voor minimaal 30% het succes, de rest komt van het team”. Waar of niet waar?

De vijfde en laatste stelling ging over de potentie van teams: “In ons boek schrijven we dat de rem eraf kan bij teams en het gaspedaal ingedrukt kan worden. Het verschil tussen goede en matige teams is een factor 5. Dus het kan 500% beter.” Waar of niet waar?

Waar of niet waar? (antwoorden op de teamquiz)

De antwoorden op de vijf stellingen werden vervolgens kort en interactief, de zaal deed actief mee, toegelicht door het auteursduo.

Stelling 1: Zo’n 70% van de mensen tegenwoordig werkt in een team!”

Meer dan de helft van de aanwezigen stak, zoals gevraagd, twee handen de lucht in als teken dat ze het eens waren met de stelling. Van der Loo gaf het antwoord: “Niet waar, het is nog veel meer: maar liefst van 85% van de aanwezigen werkt in een team.”

Waarna Davidson zijn collega aanvulde. “Geen verrassing dat we een groot deel, toevallig ook 85%, van onze tijd besteden aan samenwerken. Denk maar eens aan alle vergaderingen en de tijd die je besteedt aan het beantwoorden van e-mails. De oplossing? Plan geen overleg maar ga aan de slag! Als je samenwerkt doe dat dan bewust. Kijk eerst eens wat je zelf kunt. Dat is het begin van slim samenwerken: nadenken over de eerste stappen én met wie je dat verder uitwerkt.

Stelling 2: “De gemiddelde professional werkt in gemiddeld 10 teams tegelijk.”

Deze stelling werd door Davidson voorgelegd aan de groep. “Het zou wel extreem veel zijn he? Antwoord: “De stelling is niet waar maar het echte gemiddelde ligt er niet veel onder. We werken gemiddeld in maar liefst 8 teams tegelijkertijd.”

Van der Loo vulde zijn partner aan: “Dat betekent dat je goed moet kunnen samenwerken en dan ook nog eens in wisselende samenstellingen…..” 

Stelling 3 werd geïntroduceerd door Van der Loo: “In te grote teams heb je wel eens te maken met mensen die de kantjes eraf lopen.

Interview met Rob Cross over Collaboration Overload - Verslaafd aan samenwerking

Interview met Rob Cross over Collaboration Overload

En mensen die dat compenseren. Dat betekent dat 20% van de mensen 40% van het werk doet.” Van der Loo gaf het antwoord: “Niet waar! Volgens de onderzoeker die ons nawoord schreef, Rob Cross is het nog erger. Hij deed onderzoek naar succesvolle samenwerking en ontdekte dat zo’n 3-5%  van de mensen zo’n 20- tot 35% van het werk verricht.

Het risico? Dat kleine groepje raakt overwerkt en de rest blijft onderbenut. De oplossing: geef niet steeds dezelfde mensen de kans.”

Stelling 4 gaat over Max Verstappen en zijn team Red Bull Racing.

Volgas Magazine 6 - Teamwork bij Red Bull Racing - Patrick Davidson - Teaming

Lees meer over het teamwork bij Red Bull Racing in nummer 6 van Volgas Magzine

Max is een genie volgens kenners en bracht de wereldtitels terug bij zijn team. De stelling: Max bepaalt voor minimaal 30% het succes, de rest komt van het team. In hun boek hebben Davidson en Van der Loo met dank aan enkele insiders een inspirerende case study van het Formule 1-team van Red Bull Racing. Zo kwamen ze op deze stelling.

Davidson: “Niet waar! Ook al is Max volgens veel kenners een van de beste coureurs aller tijden, toch is de invloed van een coureur, volgens enkele Britse onderzoekers, slechts 14%. Als we klappen voor Max dan klappen we dus voor 14%. Overigens eindigde het onderzoek in 2014 en begon Max pas in 2015 in de Formule 1. Tijd voor een nieuw onderzoek, zou de echte Max-fan zeggen.

Het knappe aan de titel van Max in zijn Red Bull is dat het team van Red Bull Racing niet altijd de snelste auto heeft maar dit jaar wel de meeste races wint. Hoe ze dat doen lees je in het boek. Spoiler alert: er is een slimme vrouw die de strategie bepaalt.”

De vijfde en laatste stelling werd ingeleid door Van der Loo:

“In ons boek schrijven we dat de rem eraf kan bij teams en het gaspedaal ingedrukt kan worden. Het verschil tussen goede en matige teams is een factor 5. Dus het kan 500% beter.” Van der Loo met het antwoord: “5x zou veel zijn. Maar het is niet waar…. Het is nog veel meer, zo blijkt keer op keer uit onderzoek! Teams kunnen maar liefst 40x beter.”

Davidson vult zijn coauteur aan: “En dat is mede waarom we dit boek hebben geschreven want samenwerken kan echt veel slimmer! Dit boek is bedoeld voor iedereen die in teams werkt. En dat is dus bijna iedereen (85%, red.). Het is echt niet alleen maar weggelegd voor sportteams! In het boek lees je over een Scheikundeleraar in het MBO wiens leerlingen 6 weken eerder klaar zijn met hun opdrachten en 20% hoger scoren.

We hebben vernieuwende denkers en doeners geïnterviewd, werkvormen verzameld en zelf ontwikkeld en daarmee wordt dit boek je beste vriend als je gaat samenwerken.”

Energieke werkvormen

Slim samenwerken via energieke werkvormen

Slim samenwerken via energieke werkvormen

Vervolgens ging de zaal aan de slag met een van de energieke werkvormen uit het boek. Elke aanwezige werd gevraagd of hij overwegend positieve associaties had met het begrip teamwork.

Via de werkvorm 1-2-4-all gingen de aanwezigen in wisselende samenstellingen in gesprek over deze vraag. Voordeel van de werkvorm is volgens Van der Loo dat je in amper twaalf minuten weet hoe de hele zaal denkt over een vraag: “Weg met het verplichte rondje in meetings. Sluit af met een 1-2-4-all! Laat vandaag een start zijn om middelmatigheid in teams te bestrijden en van samenwerking een feest te maken!”

Davidson vulde zijn coauteur aan. “Wetende dat 80% van de teams niet goed functioneert, hopen we al die teams, waarin middelmatig gepresteerd wordt en waarin mensen niet gelukkig zijn, te helpen om ook boven zichzelf uit te stijgen. Net als de voorbeelden in het boek Teamingen bijbehorende Online Masterclass Teaming (zie hier).”

Afsluiten in stijl

Vervolgens ontving voormalig basketbalcoach Ton Boot (Sportcoach van de Eeuw, “met elk team dat hij coachte won hij een prijs”), die enthousiast meewerkte aan het boek, als eerste een exemplaar.

Ton Boot met Patrick Davidson en Hans van der Loo

Voormalig basketbalcoach Ton Boot kreeg als eerste een exemplaar van het nieuwe boek van Patrick Davidson en Hans van der Loo: Teaming.

Frank Brilman liet alle aanwezigen ervaren waar het boek Teaming over gaat:

Frank Brilman liet alle aanwezigen ervaren waar het boek Teaming over gaat:

De afsluiting kwam voor rekening van trainer Frank Brilman. Hij las het boek Teaming en dat bracht hem op een idee. Spontaan stelde hij kort voor aanvang aan uitgever en auteurs voor om de sessie af te sluiten met een oefening. “Een oefening waardoor elke aanwezige in één keer zou snappen wat de essentie is van dit boek: dat je door slim samen te werken meteen 2x zoveel bereikt.”

Brilman vroeg alle aanwezigen om een kring te vormen. “Als je doet wat ik zeg dan zul je merken dat de helft dadelijk vanzelf gaat! Heb je zowel links als rechts nu iemands hand vast? Doe dan je rechterhand omhoog….” Waarna alle aanwezigen lachend en luid applaudisserend beëindigden. Er werd bij de borrel nog lang nagepraat over de stellingen, het maakproces en natuurlijk de geweldige afsluiter van Brilman….

Over het maken van het boek

Een van de pop-up teams achter het boek Teaming: Isabel Timmers, Hans van der Loo, Patrick Davidson en Sandra Britsemmer

Een van de pop-up teams achter het boek Teaming: Isabel Timmers, Hans van der Loo, Patrick Davidson en Sandra Britsemmer

Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken is alweer het vierde gezamenlijke boek van Davidson en Van der Loo die in wisselende samenstellingen samenwerken sinds 2008. Aan dit project is sinds 2015 gewerkt, te beginnen met een boekje uit 2016 dat als voorstudie gold voor een groter project (dat later uitmondde in dit boek Teaming).

De voorstudie werd zelf een hit. Met Musk Mania, over het leiderschap van Tesla’s Elon Musk scoorden het duo zodoende onverwacht een bestseller die in 30 landen en in 8 talen wordt verkocht.

Voor Teaming zijn meer dan 150 interviews afgenomen met vernieuwende denkers en doeners uit wetenschap, filosofie, topsport, onderwijs, bedrijfsleven, zorg en overheid. Daarvoor reisden ze onder meer naar de VS (New York, San Francisco, Silicon Valley), Parijs en Londen voor interviews.

Online volgde een veelvoud aan interviews. “Tijdens de lockdowns waren ook vernieuwende denkers en doeners aan huis gekluisterd en dus beter bereikbaar. Zo kregen we de medewerking van gerenommeerde wetenschappers als Amy Edmondson en Rob Cross die respectievelijk voor het voorwoord en nawoord tekenden.”, aldus Davidson.

Meer weten over teaming?

Het boek is verkrijgbaar via boekwinkels in het land en online. 

Vakmedianetshop (zie ook het online-inkijkexemplaar): https://www.vakmedianetshop.nl/boeken/teaming.

Voor een interview dat ik eerder met hen had verwijs ik naar CM: Controllers Magazine: https://cmweb.nl/2022/10/ontsteek-het-teamvuur/ 

De auteurs van het boek

Voor meer informatie over Patrick Davidson ga je naar www.betterday.nl/teaming of de www.patrickdavidson.nl. Via www.hansvanderloo.nl komt je makkelijk in contact met Hans van der Loo. Beide auteurs zijn ook via LinkedIN goed te benaderen.

Zelf even bladeren door het online inkijkexemplaar?

Voor een online-inkijkexemplaar met daarin het voorwoord van Amy Edmondson click je op deze link of je kijkt hieronder.

Over het boek Teaming

Het nieuwe boek over Teaming (van Davidson & Van der Loo) met voorwoord van Amy Edmondson en nawoord van Rob Cross

Het nieuwe boek over Teaming (van Davidson & Van der Loo) met voorwoord van Amy Edmondson en nawoord van Rob Cross

In hun boek ‘ Teaming – de nieuwe realiteit van samenwerking’ beschrijven Hans van der Loo en Patrick Davidson de nieuwe realiteit van samenwerking.

Waaruit die bestaat? Allereerst uit het feit dat minstens 85% van onze beroepsbevolking in een team werkt. Een paar decennia geleden was dat nog 30%. Steeds vaker werken we ook in meerdere teams tegelijkertijd. Een hooggeschoolde professional is op hetzelfde moment lid van 8 teams.

Teams zijn daarnaast ook steeds meer vloeibaar: ze veranderen alsmaar van vorm en samenstelling. Het zijn pop-up teams, die uit het niets komen en die zomaar weer verdwijnen.

Voorbeelden hiervan: crisisteams in allerlei soorten en maten, agile teams, teams op de spoedeisende hulp, leerlingenteams die betrokken zijn bij radicale onderwijsvernieuwingen, maar ook als legerteams, sportteams of, teams van laboratoriumonderzoekers die onder hoge druk en in wisselende samenwerkingsverbanden op zoek zijn naar levensreddende medicijnen. Volgens de schrijvers werkt momenteel ongeveer 35 – 40% in een vloeibaar pop-up team.

Samenwerken is net zo noodzakelijk als lastig -

Samenwerking in teams? Net zo lastig als belangrijk!

Waar gaat dit boek over?

  • Het boek rekent af met tal van gangbare vanzelfsprekendheden over teams (zie * voor het kader hierboven) en neemt je stap voor stap mee op reis door de fascinerende realiteit van het nieuwe samenwerken.
  • Teaming is stiekem ons leven ingeslopen en dit boek helpt je om daarop in te spelen.
  • Boordevol met unieke cases (Red Bull Racing, het Formule 1-team achter Max Verstappen, het Amerikaanse leger, de ontwikkeling van het coronavaccin, een onbekende (maar wél ’s werelds grootste) Chinese witgoedfabrikant en de meest succesvolle wielerploeg van 2022 Jumbo-Visma).
  • Onderbouwd onder meer door interviews met meer dan 150 (!) vooraanstaande en spraakmakende denkers en -doeners uit wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs, overheid, entertainment & media en topsport die de auteurs sinds 2017 hebben afgenomen. Bijzonder is ook de manier waarop de auteurs delen wat zij geleerd hebben in die interviews.
  • Voor degenen die praktisch met teaming aan de gang willen gaan, bevat het boek bovendien ook een toolkit (deel 2) met daarin praktische werkvormen, tools en skills waarmee je direct aan de slag kunt gaan
  • Het boek bevat een voorwoord van Harvard-professor Amy Edmondson (benoemd tot meest invloedrijke denker van dit moment) en een nawoord van Rob Cross (vooraanstaand expert op het gebied van samenwerken in netwerken).

Algemene informatie

Titel: Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken

Auteurs: Hans van der Loo en Patrick Davidson

Prijs: € 42,95 (incl. btw)

ISBN 9789462157835

Meer informatie en bestellingen

Je kunt het boek Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken van auteurs Hans van der Loo en Patrick Davidson bestellen in je favoriete boekhandel of online via Managementboek.nl, bol.com, businezz.nl en Vakmedianet Shop.

 

Recommended Posts