Politiek en traagheid in je organisatie vermijden? Leer van een professionele balletdanseres

Politiek en traagheid in je organisatie vermijden? Leer van een professionele balletdanseres

(Joris Merks-Benjaminsen)

Uit recent onderzoek bleek dat 4 op de 10 dansers tijdens hun carrière te maken kregen met ongepast gedrag. Het is geen verrassing als je beseft welke krachten deze werkomgeving vormgeven, en dezelfde krachten zijn ook van toepassing op de meeste werkomgevingen in grote organisaties. Een politieke werkomgeving en gebrek aan veranderkracht zijn het resultaat.

Een krankzinnig regime als gevolg van een meetprobleem

Mijn vrouw begon op 11-jarige leeftijd met ballet op het conservatorium en was tot haar 24e professioneel balletdanseres bij internationale balletgezelschappen. Ballet is een perfect voorbeeld van een omgeving die bijna onvermijdelijk giftige culturen creëert. Daar zijn 3 redenen voor:

  1. Kwaliteit en kwantiteit van output zijn moeilijk te meten
  2. Er is een intense schaarste aan open posities en een overvloed aan talent dat staat te popelen om die posities in te nemen.
  3. Als gevolg van 1 en 2 is er een sterke hiërarchie tussen docenten en studenten.

Politiek en traagheid in je organisatie vermijden? Leer van een professionele balletdanseres

Van mijn vrouw werd verwacht dat ze 6 dagen per week, 11 uur per dag trainde, terwijl ze nauwelijks mocht eten en rusten. Als ballet net zo meetbaar was als schaatsen, hoogspringen of gewichtheffen hadden ze 30 jaar geleden al ontdekt dat deze manier van trainen niet de beste resultaten oplevert. Elke vorm van training vereist een balans tussen hard trainen, rust en uitgebalanceerde voeding om de beste te worden. Deze balans is belangrijk op zowel fysiek als mentaal niveau. Mensen maken geen bezwaar tegen dit krankzinnige regime omdat ze weten dat er 1.000 anderen zijn die staan te popelen om hun plaats in te nemen. Leraren weten dat ook.

Vorige week kwam er in Nederland een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat 4 op de 10 dansers slachtoffer was van ongepast gedrag. Het is zelfs nog erger onder professionele dansers. Het is geen verrassing als je beseft hoeveel druk er op dit systeem staat en hoe weinig alarmbellen er zijn.

Politiek en traagheid in je organisatie vermijden? Leer van een professionele balletdanseres

Waarom grote organisaties politiek en traag zijn

Managen Zonder Macht - Joris Merks-Benjaminsen (boek) betterday

Managen Zonder Macht – Joris Merks-Benjaminsen

Grote organisaties in tijden van banenschaarste hebben een vergelijkbaar probleem. Er is een overvloed aan werknemers die staan te popelen om een baan te krijgen in een te kleine pool, wat managers en leiders macht geeft over deze mensen. Het meetbaarheidsprobleem ligt genuanceerder. Elke organisatie is gebonden aan 3 universele beperkingen van data:

  1. Impact op lange termijn is moeilijker te bewijzen dan impact op korte termijn
  2. Werk binnen organisatorische silo’s is gemakkelijker te meten/optimaliseren dan werk over teams heen
  3. De impact voorspellen van iets dat je nooit hebt geprobeerd is moeilijker dan op data gebaseerde optimalisatie van bestaande manieren van werken.

Als gevolg hiervan hebben organisaties die voornamelijk geoptimaliseerd worden op basis van KPI’s de neiging om hun doelen te bereiken ten koste van duurzaam succes, op een manier die concurrentie creëert tussen teams in silo’s en die fundamentele innovatie moeilijk maakt.

Deze drie meetproblemen zijn er de oorzaak van dat grote organisaties zo traag zijn in hun digitale transformatie: dit is namelijk een investering die je nu moet doen, die pas later wat oplevert en die vaak lijkt te kannibaliseren op bestaande business. Omdat de ROI op lange termijn moeilijker te bewijzen is en omdat teams intern met elkaar concurreren, blijft transformatie traag verlopen ondanks dat iedereen weet wat er moet gebeuren.

De weg vooruit: data, mind en heart

Het probleem van banenschaarste is al veranderd. Er is nu een wereldwijd tekort aan arbeidskrachten. Ik hoop dat dit betekent dat mensen stoppen met het accepteren van slechte behandeling, slechte culturen en gebrek aan veranderkracht in organisaties, omdat ze weten dat er ook andere bedrijven zijn waar ze terecht kunnen. Dit zou goed zijn voor organisaties, omdat ze hun alarmbellen terugkrijgen en kunnen leren om beter met werknemers om te gaan en ze meer ruimte te geven om bij te dragen aan organisatieverandering.

De universele beperkingen van data, en dus van KPI-dashboards, zullen niet verdwijnen, dus managers en leiders moeten deze bewust tegengaan. Dat kan door te leiden met:

  • DATA: Neem alleen beslissingen op basis van data binnen de grenzen van de nauwkeurigheid ervan.
  • MIND: Creëer strategische doelen en stappenplannen die hiaten opvullen waar data tekortschiet en die helpen bij het beoordelen en belonen van de bijdragen van mensen aan teamoverstijgend werk en werk aan lange termijn succes.
  • HEART: Blijf de juiste dingen doen voor mens en planeet, zelfs als het moeilijk is om de Return On Investment te bewijzen. Een gevoel van logica en zingeving zou genoeg moeten zijn voor sommige onderwerpen. 

Over de auteur: Joris Merks-Benjaminsen is oprichter van Managing Without Power en schrijver van het boek Managen zonder Macht.

 

Lees ook: Managen zonder macht: Niet de makkelijke weg, wel de effectiefste en duurzaamste

Managen zonder macht - Joris Merks-Benjaminsen - Teaming Festival (betterday)

Managen zonder macht – Joris Merks-Benjaminsen – Teaming Festival (betterday)

Herken je dit? Wil je meer weten? Wil je zelf aan de slag met Managen zonder Macht?

Neem dan gerust contact op met Joris Merks-Benjaminsen of Patrick Davidson. Vanuit betterday bieden we programma’s op maat aan evenals een eerste kennismakingsworkshop.

Joris Merks-Benjaminsen

Patrick Davidson

Recommended Posts