Geconcentreerd werken? Gebruik de Pomodoro-techniek

Geconcentreerd werken? Gebruik de Pomodoro-techniek

Geconcentreerd werken met de pomodoro-techniek

Wat is het?

Een makkelijke en daardoor populaire techniek om je werk in behapbare brokken op te knippen en gefocust te werken is de pomodoro-techniek.

Waar komt het vandaan?

Bedacht eind jaren ’80 door ene Francesco Cirillo die de kookwekker (in de vorm van een tomaat, vandaar de naam) zette voor een periode van 25 minuten waarin hij ongestoord kon werken. Het is een techniek die vooral onder software ontwikkelaars populair is.

Waarom doe je het?

Het helpt vooral om je aandacht te richten op wat je wil bereiken en niet op alle triggers uit je omgeving. Veel programmeurs rekenen zelfs in de eenheid pomodoro’s. “Ik heb nog twee pomodoro’s werk vandaag.” Ook teams kunnen ermee werken!

Hoe doe je het?

Je zet de kookwekker op de maximale 25 minuten en werkt vol concentratie. Na 5 minuten pauze volgt een nieuwe pomodoro. Vier pomodoro’s vormen een set waarna een langere pauze van 25 minuten volgt. Dan heb je er 100 minuten geconcentreerd werken op zitten.

Mocht je op een werkdag thuis werken terwijl de kinderen ook thuis zijn (studiedag), dan kun je ook je kinderen volgens de Pomodoro leren werken. Sebas (9) vindt het een leuke manier om huiswerk en spel af te lossen. In de tussentijd werk jij ook lekker door.

Meer weten?

Lees ook hoe je de tweeminutenregel toepast om uitstelgedrag aan te pakken. Of hoe je je hoofd leeg krijgt door een tweede brein aan te leggen of door van je af te schrijven (journaling). 

De tweeminutenregel - Uitstelgedrag aanpakken - Elke dag met meer positieve energie werken

Uitstelgedrag aanpakken

Maak je hoofd leeg: a mind like water

Maak je hoofd leeg: a mind like water

 

 

 

 

 

 

 

Verder vind je in ons boek Werkvuur de beste interventies om geconcentreerd te werken. Ook in diverse blogs bij Management Impact, Managementboek.nl en Management Support vind je tips. Tot slot verwijzen we naar de website van Cirillo waar je eveneens allerlei tips en tools vindt.

Nu verkrijgbaar bij VMN Media: Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken

Nu verkrijgbaar bij VMN Media: Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken

Recommended Posts