Energiezones: hoe werkt dat?

Energie kun je zien, voelen maar ook meten. Op die manier maak je zachte factoren hard. Energie kan dan als taal dienen binnen een team.

Neem bijvoorbeeld de energiezones. Die hebben we niet zelf bedacht, maar afgeleid van een model van de Duitse hoogleraar Heike Bruch. De energiezones zijn gebaseerd op twee dimensies: de intensiteit en de kwaliteit van de energie.

Dimensie 1: Intensiteit van energie

Deze dimensie staat voor hoe vol of leeg je batterij is: heb je veel of weinig energie? Sta je te springen om aan de slag te gaan of ben je niet vooruit te branden?

Dimensie 2: kwaliteit van energie

Bij de kwaliteit van de energie gaat het erom hoe je in het leven staat: ben je positief ingesteld, wil je graag samen met anderen aan de slag zodat iedereen er beter van wordt? Of kijk je negatief naar het leven en maak je anderen en jezelf het leven zuur?

Die twee beïnvloeden elkaar. Zoals je in de illustratie van Arjen Nicolai hieronder kunt zien, ontstaan vier energiezones die samen een beeld geven van jouw energiepeil.

Vier energiezones

Die vier energiezones lichten we hier even kort toe. Meer hierover in onze boeken.

  • de Zinzone (hoge kwaliteit en hoge intensiteit);
  • de Comfortzone (hoge kwaliteit, lage intensiteit);
  • de Hyperzone (lage kwaliteit, hoge intensiteit);
  • de Zombiezone (lage kwaliteit, lage intensiteit).

Hieronder zie je meteen hoe werkend Nederland scoorde sinds 2014 op deze energiezones.

Energiezones Werkend Nederland - uit het boek Werkvuur

Energiezones: zo scoort Werkend Nederland (uit het boek Werkvuur)

 

Verder lezen: wat kun je doen om naar de zinzone te bewegen?

Heel veel, zo blijkt. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en gedegen onderzoek uit binnen- en buitenland leer je in het boek Werkvuur hoe je energielekken kunt dichten en nieuwe energie tanken om zo richting ‘zinzone’ te bewegen.

Verder lezen: wat is energie eigenlijk?

Wat is energie?

Meer weten?

Werkvuur, de cover van het boekLees een van onze boeken over energie (Werkvuur, september 2019 of Waar haal je de energie vandaan? uit 2016). Verder kun je op onze site diverse tools en publicaties gratis downloaden, zoals het whitepaper “Energie van werkend Nederland 2018′, of een sectorstudie. En er zijn diverse podcasts met interviews. Uiteraard kun je ook contact opnemen met ons.

 

Recommended Posts