Persbericht (nieuw boek): Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken

Persbericht (nieuw boek): Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken

“Teaming is stiekem ons leven ingeslopen”

Het nieuwe boek over Teaming (van Davidson & Van der Loo) met voorwoord van Amy Edmondson en nawoord van Rob Cross

Het nieuwe boek over Teaming (van Davidson & Van der Loo) met voorwoord van Amy Edmondson en nawoord van Rob Cross

In hun boek ‘ Teaming – de nieuwe realiteit van samenwerking’ beschrijven Hans van der Loo en Patrick Davidson de nieuwe realiteit van samenwerking.

Waaruit die bestaat? Allereerst uit het feit dat minstens 85% van onze beroepsbevolking in een team werkt. Een paar decennia geleden was dat nog 30%. Steeds vaker werken we ook in meerdere teams tegelijkertijd. Een hooggeschoolde professional is op hetzelfde moment lid van 8 teams.

Teams zijn daarnaast ook steeds meer vloeibaar: ze veranderen alsmaar van vorm en samenstelling. Het zijn pop-up teams, die uit het niets komen en die zomaar weer verdwijnen.

Voorbeelden hiervan: crisisteams in allerlei soorten en maten, agile teams, teams op de spoedeisende hulp, leerlingenteams die betrokken zijn bij radicale onderwijsvernieuwingen, maar ook als legerteams, sportteams of, teams van laboratoriumonderzoekers die onder hoge druk en in wisselende samenwerkingsverbanden op zoek zijn naar levensreddende medicijnen. Volgens de schrijvers werkt momenteel ongeveer 35 – 40% in een vloeibaar pop-up team.

Vragen die momenteel op veel plekken heel actueel zijn:

 • Hoe slaag je erin om mensen die elkaar nauwelijks kennen een veilig gevoel te geven en onderdeel te maken van een verbindende spirit?
 • Hoe zorg je ervoor dat ondanks de grote druk en de enorme dynamiek enige orde en structuur in teams wordt aangebracht?
 • En de hamvraag: hoe zorg je ervoor dat soepel en slagvaardig samenspel ontstaat, zodat opgaven sneller gerealiseerd worden dan nu veelal gebeurt?
 • Het simpele antwoord van de auteurs luidt: door onze manier van werken in teams, maar ook het werken aan teams te updaten. Door het zelfstandig naamwoord ‘team’ te vervangen door het werkwoord ‘teaming’. Om aan te geven dat sleutelen aan je teamniet alleen een noodzaak, maar ook een continu proces is.

Het boek speelt in op de huidige realiteit die gekenmerkt wordt door een aaneenschakeling van crises. Het heeft geleid tot een weinig hoopgevend beeld van overbelaste, verkrampte of bijna stil gevallen organisaties. Om hier verandering in te brengen, moet anders gedacht worden over teams. Want daar gebeurt het échte werk. Sterker nog, organisaties zijn in feite niet meer dan een ‘ team of teams’ oftewel een bundeling van teams.

Wat weten* we over werken in teams?

Samenwerken is net zo noodzakelijk als lastig -

Samenwerking in teams? Net zo lastig als belangrijk!

Uit het boek ‘Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken’:

 • 85% van onze tijd besteden we aan samenwerking, zo blijkt uit onderzoek.
 • 80% van de teams voldoet niet aan de verwachtingen. De oorzaken? Langs elkaar heen werken, gedoe en sociaal luieren.
 • De meeste teams (66%) lukt het niet om betere ideeën te verzinnen en betere besluiten te nemen dan het beste teamlid alleen zou kunnen doen.
 • Werken in teams leidt tot een gemiddeld rendementsverlies van 25%. Dit rendementsverlies neemt toe tot 75% naarmate teams groter worden.
 • 3-5% van de teamleden verricht zo’n 20 tot 35% van het werk, zo blijkt uit onderzoek. Dit leidt tot overbelasting en onderbenutting.
 • Een professional werkt gemiddeld in 8 teams tegelijk.

* Kortom, genoeg bewijs dat teams veel beter kunnen. De noodzaak is er ook want teams zijn de motor van verandering en samenwerking binnen organisaties en over organisatiegrenzen heen. Maar hoe je dat doet? Dat werken Van der Loo en Davidson uit in dit boek. Het antwoord: teaming.

Waar gaat dit boek over?

 • Het boek rekent af met tal van gangbare vanzelfsprekendheden over teams (zie * voor het kader hierboven) en neemt je stap voor stap mee op reis door de fascinerende realiteit van het nieuwe samenwerken.
 • Teaming is stiekem ons leven ingeslopen en dit boek helpt je om daarop in te spelen.
 • Boordevol met unieke cases (Red Bull Racing, het Formule 1-team achter Max Verstappen, het Amerikaanse leger, de ontwikkeling van het coronavaccin, een onbekende (maar wél ’s werelds grootste) Chinese witgoedfabrikant en de meest succesvolle wielerploeg van 2022 Jumbo-Visma).
 • Onderbouwd onder meer door interviews met meer dan 150 (!) vooraanstaande en spraakmakende denkers en -doeners uit wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs, overheid, entertainment & media en topsport die de auteurs sinds 2017 hebben afgenomen. Bijzonder is ook de manier waarop de auteurs delen wat zij geleerd hebben in die interviews.
 • Voor degenen die praktisch met teaming aan de gang willen gaan, bevat het boek bovendien ook een toolkit (deel 2) met daarin praktische werkvormen, tools en skills waarmee je direct aan de slag kunt gaan
 • Het boek bevat een voorwoord van Harvard-professor Amy Edmondson (benoemd tot meest invloedrijke denker van dit moment) en een nawoord van Rob Cross (vooraanstaand expert op het gebied van samenwerken in netwerken).

Algemene informatie

Boek over Teaming

Nu verkrijgbaar: het boek over Teaming

Titel: Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken

Auteurs: Hans van der Loo en Patrick Davidson

Prijs: € 42,95 (incl. btw)

ISBN 9789462157835

Interviewverzoeken

Voor interviews kun je ons rechtstreeks bellen of mailen.

Nu verkrijgbaar bij VMN Media: Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken

Nu verkrijgbaar bij VMN Media: Teaming (2022).

Meer informatie en bestellingen

Je kunt het boek Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken van auteurs Hans van der Loo en Patrick Davidson bestellen in je favoriete boekhandel of online via Managementboek.nl, bol.com, businezz.nl en Vakmedianet Shop.

Online inkijkexemplaar

Voor een online-inkijkexemplaar met daarin het voorwoord van Amy Edmondson click je op deze link of je kijkt hieronder.

Recommended Posts