AI Superpowers : China, Silicon Valley and the New World Order – KAI-FU LEE

WINNEN CHINESE GLADIATOREN DE AI-WEDLOOP?
Over de doorbraak van Kunstmatige intelligentie (AI), de veel te grote invloed van de grote tech-bedrijven en de terugkeer van China lezen we elke dag in het nieuws. In de bestseller AI Superpowers van Kai-Fu Lee, komen deze drie onderwerpen samen. Lee, voormalig topman van Google, Apple en Microsoft is een van ’s werelds grootste experts op dit gebied. Patrick Davidson las het boek voor Management Boek. “AI Superpowers is een boek dat snel wegleest en waarmee je in een keer helemaal bij bent. Bij maar niet per sé blij…”

“De leider in kunstmatige intelligentie wordt de leider van de wereld”, zei de Russische president Vladimir Poetin ruim een jaar geleden. Een relevant boek dus ook. De titel slaat niet alleen op de beide wereldmachten, China en de VS, of de dominante tech-bedrijven zoals Google, Facebook, Amazon, Alibaba en Tencent maar ook over de grote impact – superpower – die AI op ons leven zal hebben. Lee beschrijft toegankelijk en prikkelend hoe AI zich ontwikkelt. Die ontwikkelingen gaan nu bovendien allemaal veel sneller dan verwacht, claimt Lee. En de impact zal groter zijn dan we ons nu kunnen voorstellen.

“Zelfs artsen moeten nadenken over hun toegevoegde waarde”

Allereerst zullen er veel banen een andere invulling krijgen of zelfs verdwijnen door AI. Daarnaast zal de reeds toegenomen ongelijkheid nog verder groeien, tussen landen maar vooral ook binnen landen. Verlies van banen zal ook beroepsgroepen raken waar nu nog een tekort aan mensen is, zorg en onderwijs. “Elke baan waar geen creativiteit of empathie voor nodig is, kan en zal door AI worden overgenomen”, stelt Lee. “Artsen staan in hoog aanzien maar ze zullen net als leraren heel goed moeten bedenken wat ze toevoegen aan technologie. Analyses zullen worden overgenomen door AI. Machines kunnen veel sneller patronen herkennen dan mensen maar sociale interactie, dat is waarin we ons als mensen onderscheiden.”Dit levert volgens Lee veel kansen op en leidt tot nieuwe banen en beroepen. “De potentie om welvaart te creëren is ongekend”, stelt Lee, zoals we tech-optimisten wel vaker horen zeggen.

 

Vier golven van Kunstmatige Intelligentie

Verandering komt in golven en Lee onderscheidt in zijn boek dan ook vier golven van AI. Allereerst internet AI. Dat kennen we al in ons dagelijks leven: algoritmes die onze voorkeuren beter kennen dan wij zelf en onze aandacht weten te kapen. Denk aan bedrijven die geld verdienen aan onze ‘clicks’, zoals Youtube, Google en Alibaba. Ook business AI kennen we al: bijvoorbeeld big-data analyses om fraude te detecteren (Palantir). Deze golf zorgt ervoor dat in veel sectoren tussenpersonen verdwijnen.

“AI krijgt eerst oren en ogen en daarna armen en benen”

De derde golf, perception AI doet grenzen tussen online en offline vervagen doordat we AI ogen en oren krijgt (via sensoren). Lee noemt enkele voorbeelden hoe boodschappen doen en onderwijs veranderen doordat AI jou kan identificeren en je echt op maat bedient. De vierde golf betreft Autonomous AI. Dan krijgt AI armen en benen, of wielen. Denk dan aan zelfrijdende auto’s, robots en autonome drones die de manier waarop we ons bewegen en zaken vervoeren helemaal veranderen.

Geen klein groepje genieën maar een massa harde werkers

Dan de wedloop tussen China en Amerika. Lee is als geen ander in staat om de Amerikaanse innovatiehotspot Silicon Valley, waar bedrijven als Apple, Google en Facebook zijn opgericht, te vergelijken met China. In de race tussen beide grootmachten staat China op dit moment op pole position volgens Lee. Hij onderscheidt vier factoren die de groei van AI versnellen: overvloedige data, ‘hongerige’ ondernemers, AI-wetenschappers en een AI-vriendelijke beleidsomgeving (lees: overheid).“In China zie je een nieuw type internetondernemer: de gladiator. Ondernemingen zijn gewend aan een strijd op het scherpst van de snede. Gewend dat je gekopieerd kunt worden en continu moet blijven innoveren om te overleven”.

Volgens Lee heerst er in Silicon Valley een stigma rondom kopiëren.“Daar is de overtuiging dat je de wereld verandert met een origineel idee en dus gokken velen erop dat ze een keer ‘lucky’ zullen zijn. Ze blijven dan lang doorgaan met dat ene idee. De Chinese ondernemers zijn de geheime saus die ervoor zorgt dat China als eerste land zal profiteren van de toepassingen van AI.”

Chinese bedrijven zoeken continu en met veel energie naar verbetering in de eigen producten, in de wetenschap dat hun digitale producten ook door de concurrentie helemaal ontleed worden (reverse engineering) en gekopieerd kunnen worden. In het voordeel van Chinese bedrijven is ook de overvloed aan klantdata (nog beter begrijpen wat klanten willen) én goedkope arbeidskrachten. Waar innovatie volgens Amerikanen dus het gevolg is van een wetenschappelijk genie en zijn ingeving (dat originele idee), zal innovatie op Chinese wijze volgens Lee vooral komen uit een ‘leger van AI engineers die samenwerken met hard werkende ondernemers die deze ontdekkingen omzetten in game changing companies’. Geen Nobelprijs-winnaars maar een leger harde werkende AI-specialisten….

Juist door die grote schaalvoordelen – meer AI-talent en meer klantdata – zal ook de kwaliteit van AI in China sneller dan in de VS stijgen volgens de auteur. Als data het nieuwe olie is, dan is China volgens Lee het Saoedi-Arabië van het AI-tijdperk…

“China als het Saoedi-Arabië van het AI-tijdperk”

Lee legt treffend uit waarom Amerikaanse tech-bedrijven juist in China volgens hem geen voet aan de grond kregen. In China immers geen Facebook, Twitter, Whatsapp, Google, Ebay of Groupon maar wel We Chat, Tencent en Alibaba, om maar enkele Chinese giganten te noemen. Heel treffend is het voorbeeld van het Amerikaanse Groupon het ondanks een samenwerking met de Chinese gigant Tencent in China toch aflegt tegen de Chinese copycat Wang Xing (Meituan). Lee’s definitie van kopiëren vind ik overigens wel heel breed. Sommige gevallen – een product ontleden en kopiëren zoals in het voorbeeld van Wanx Xing –  kun je mijns inziens ook labellen als diefstal. Maar goed, hier hebben de VS en Europa nu eenmaal mee te maken: niets ontziende gladiatoren.

“Een aanrader maar wacht niet met lezen”

Het boek is een aanrader voor iedereen die wil begrijpen uit eerste hand hoe China probeert om de wereldheerschappij terug te pakken en daarbij niet schuwt om hele andere werkwijzen te hanteren dan in het Westen. Lee deelt zijn visie op de ontwikkeling van AI en wat dit voor verschillende beroepsgroepen kan betekenen. Het geeft antwoorden en roept ook vragen op. Het is wel zaak om het boek, echt een foto van dit moment, op korte termijn te lezen want de realiteit zal het boek snel achterhalen…..

Patrick Davidson is gefascineerd door mensen en teams die zichzelf continu overtreffen. Patrick schrijft en spreekt over het activeren van teams en ontwikkelen van leiderschap. Hij adviseert er ook over als medeoprichter van betterday en EnergyFinder (gerichte trainingen gebaseerd op een teamscan die energie van mensen en teams in kaart brengt). Voor Managementboek Academy verzorgt hij regelmatig lezingen en workshops en is hij een gewaardeerd dagvoorzitter.

In 2019 verschijnt zijn nieuwe boek, Wavemakers bij Vakmedianet. Daarin ontleedt hij met zijn co-auteurs leiderschap, gedrag en cultuur van de mensen en organisaties die onze toekomst vorm geven. Hun boekje over Elon Musk, Musk Mania, is een internationale bestseller die in meer dan 20 landen is verschenen. Volg Patrick op Twitter via @davidsonbetter.

Recommended Posts