Red Teaming

Wat is Red Teaming?

Red Team v Blue Team

Red Teaming

Met Red Teaming ga je gericht kijken welke zwakke plekken en kwetsbaarheden er in een systeem zijn te ontdekken. Dit doe je zodat je jezelf verbetert en ook wendbaarder wordt in geval van (ongewenste) verrassingen. De politie en andere hoog-risico overheidsorganisaties oefenen met Red Teaming om hun digitale beveiliging scherp te houden.

Red Teaming is afkomstig uit het Amerikaanse leger en ook de inlichtingendiensten werken ermee. De aanval op Pearl Harbour had voorkomen kunnen worden wanneer de mensen die het op dat moment onrealistische scenario van een aanval vanaf zee opperden, wel serieus waren genomen.

Een red team, rood team, is een groep die organisaties helpt zichzelf te verbeteren door verzet te bieden tegen het standpunt van de organisatie die ze helpen. Ze zijn vaak effectief in het helpen van organisaties om culturele vooroordelen te overwinnen en hun probleemoplossend vermogen te vergroten.

Wat is er zo interessant aan Red Teaming?

Wanneer het red team een divers karakter heeft dan verbreed je de blik waarmee je kijkt hoe je je eigen systeem kunt aanvallen.

Zie ook ons interview met Matthew Syed. Daarin hij legt hij uit waarom cognitieve diversiteit teams sterker maakt.

Naast red teams ook blue teams en white teams

Bij deze red teaming-simulaties wordt de verdediging voor rekening genomen door zogenaamde blue teams.

De organisatie is in handen het white team.

Red teams in Corona-tijd

Ook bij bestrijding van de corona-crisis in ons land was er sprake van red teaming door het OMT. Lees hier over “het Red Team, een bont gezelschap van virusduiders

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil organisaties stimuleren aan de slag te gaan met red teaming, en stelt daarom de handreiking ‘Red teaming in de praktijk’ online beschikbaar. Andere organisaties krijgen zo meer inzicht in wat er bij komt kijken en hoe zo’n oefening het beste kan worden voorbereid.

Recommended Posts