Zomerlezen – 5 goede boeken voor de zomer

Het is weer zomer, het tempo gaat even omlaag, het is langer licht. Nog meer gelegenheid om te lezen dus. Net als de afgelopen jaren vroegen we schrijver en spreker Patrick Davidson om voor onze lezers een selectie te maken van vijf boeken die hij aanraadt om te lezen deze zomer.  (voor: Management Boekblog)

Vijf leestips voor deze zomer. Vier Amerikaanse boeken (Friedman, Ross, Duckworth en Rushkoff) en een bestseller van eigen bodem (Lanting). Het boek van Duckworth helpt je om voor jezelf te bepalen hoe je omgaat met uitdagingen die op je pad komen. De andere boeken beschrijven wat er in de samenleving en in onze economie is veranderd (Friedman, Lanting), welke vraagstukken dat met zich mee brengt (Rushkoff) en welke kant het op lijkt te gaan (Ross). Ik hoor graag wat je van mijn 5 tips vindt, via emailTwitter of een andere manier waarop je het laat weten. Veel leesplezier en ik hou me altijd aanbevolen voor jouw leestips.

Thank you for being late – Thomas Friedman

Het beste boek dat ik het afgelopen las. Friedman, een van de meest invloedrijke columnisten van de New York Times, beschrijft in dit boek op boeiende wijze de krachten die ons leven veranderen en waarom we momenteel zo overdonderd worden. Een geweldige verhalenverteller die combineert wat hij ziet, denkt en voelt. Friedman stelt dat het jaar 2007 een sleuteljaar is, waarin Moore’s Law (“elke achttien maanden verdubbelen de prestaties en halveert de prijs”) pas echt op gang begon te komen. Dat in combinatie met de toegenomen mondialisering van onze economieën en de klimaatverandering zorgt voor een versnelling die voor velen lastig bij te benen is. Maar wie nu al moeite heeft om aan te klampen, staat de komende jaren nog heel wat te wachten…..Leest als een roman, op een enkel hoofdstuk na.

 

“De 21e eeuw is verschrikkelijke tijd om in te leven voor een controlfreak.”

Industries of the Future – Alec Ross

Alec Ross was adviseur van Barack Obama en Hillary Clinton op het gebied van innovatie. Zodoende reisde hij naar meer dan 40 landen en zag hij van dichtbij hoe snel veranderingen plaatsvinden. Ross schrijft net zoals hij spreekt: vlot en to the point. De titel dekt de lading. Voor / die in 3 uur leestijd een beter beeld wil hebben van de toekomst en waar kansen liggen. Wat gaan we merken van robotisering en cyberwarfare? En op welke vakgebieden kunnen we onze kinderen het beste stimuleren zodat ze een mooie toekomst tegemoet gaan? Aanrader. Mooiste uitspraak: “De 21e eeuw is verschrikkelijke tijd om in te leven voor een controlfreak.”

 

 

De disruptieparadox – Menno Lanting

Een boek van eigen bodem. Elk boek van Menno Lanting is de moeite waard. In zijn nieuwste titel beschrijft Lanting in de van hem bekende vlotte stijl hoe bedrijven kunnen omgaan met de vier paradoxen van deze tijd: snel versus langzaam, kans versus bedreiging, ratio versus emotie en exploitatie versus exploratie.

Enige gevaar na het lezen van dit boek zou kunnen zijn dat je denkt dat het wel meevalt en tijden niet veranderd zijn. Als je dat gevoel hebt dan is het tijd om zeker ook nog even Friedman of Ross te lezen….

 

 

De Grit-factor – De kracht van passie en doorzettingsvermogen – Angela Duckworth

Ook deze is niet nieuw maar ik kom nog te weinig mensen tegen die het boek gelezen hebben en het is de moeite waard. Wat is volgens jou belangrijker om succesvol te zijn, talent of doorzettingsvermogen? Deze vraag houdt Duckworth al heel lang bezig. In dit boek legt ze uit dat een mix van pure fascinatie en doorzettingsvermogen een grotere voorspeller is voor succes dan talent. Inzet telt zelfs voor twee: talent maal inspanning staat gelijk aan vaardigheid, en vaardigheid maal inspanning staat gelijk aan succes.”. ‘Grit’ ontwikkel je door te werken vanuit je fascinatie (“wat houdt je echt bezig?”), gerichte inspanning (“elke dag beter worden”), relevantie (“welke betekenis heeft dit voor jou?”) en met een groeimindset (“ik kan nog heel veel leren”)

 

Throwing rocks at the Google Bus- Douglas Rushkoff

Een pleidooi om de economie en samenleving over een andere boeg te gooien. Ruskhoff neemt het groeidenken (‘meer meer meer’) onder de loep en houdt een fel betoog dat het anders kan. En moet. De titel slaat op een incident dat plaatsvond in San Francisco. In deze Amerikaanse stad is het leven voor veel mensen onbetaalbaar geworden en is de kloof tussen arm en rijk gegroeid (‘groei is goed, maar alleen voor de mensen die groeien…’). Medewerkers uit de tech industrie – denk aan Google, Apple, Facebook – verdienen enorm veel geld en worden in de watten gelegd. Een van die ‘perks’ betreft de eigen buslijnen van Google waardoor haar mensen niet te hoeven wachten bij de bushalte. Maar hoe kan het eigenlijk dat Google die bushaltes, betaald met publiek geld, wil gebruiken voor bussen waar dan alleen hun eigen mensen in mee mogen? Dat schoot in het verkeerde keelgat en dus vlogen er stenen richting de Google-bus. Dat gevoel van onbehagen is het vertrekpunt voor Ruskhoffs pleidooi voor een andere economie en samenleving.

Patrick Davidson is schrijver, spreker en oprichter van adviesbureau betterday waar hij mensen en teams, zowel bij start-ups als klassieke organisaties, helpt om prestatiesprongen te maken. Dit najaar verschijnt zijn nieuwe boek, ‘Wavemakers, leiders & volgers van de nieuwe wereld’ bij Vakmedianet. Daarin ontleedt hij met zijn co-auteurs leiderschap van de mensen en organisaties die onze toekomst vorm geven. Volg Patrick op Twitter via @davidsonbetter.

 

 

 

Recommended Posts