Terugblik op OuiShare Fest 2015

Terugblik op OuiShare Fest 2015,  20, 21 en 22 mei Parijs

“We’re lost in transition”. Dat was de insteek van de derde editie van OuiShare Fest, een fascinerend event waar denkers en doeners uit de collaborative economy samen kwamen. De collaborative economy is de verzamelnaam voor bekende ontwikkelingen als crowdfunding, crowdsourcing, co-creatie en de deeleconomie. De formule van OuiShare Fest, een driedaags evenement met lezingen en workshops, is heel verfrissend.

Te beginnen met de bijzondere mix van mensen: filosofen, venture capitalists, activisten, oprichters van start-ups, natuurkundigen, hackers, economen, reclamemakers, de baas van de Franse treinmachinisten en nog veel meer gedreven mensen die iets te melden hadden over de grote veranderingen van deze tijd. Niet, zoals we zo vaak meemaken op congressen, professoren die vanuit hun blikveld en in hun jargon over grote thema’s spreken. Nee, gedreven mensen die zich verwonderen, kwaad maken, of die van enthousiasme om hun idee te delen, het podium beklimmen. Veel jonge mensen en er was geen enkel pak te bespeuren.

Een ander element van de succesformule is de beperkte spreektijd, zo krijgen sprekers een kwartier de tijd voor een keynote. Dat betekent een hoog tempo waarin iedereen meteen tot de kern komt. Zodat het publiek geïnspireerd wordt om in actie te komen.

Als toeschouwer krijg je in een uur tijd vier fascinerende en energieke verhalen waarover je nog lang kunt nadenken. Of in gesprek kunt gaan op het festivalterrein. De locatie zorgt echt voor een festivalsfeer, zoals we die kennen van de Parade, maar dan zonder muziek en toneel. Cabaret Sauvage is namelijk een circustent, gelegen aan het water in het mooie Parc de la Villette in het Noord-Oosten van Parijs.

 

Lost in Transition 

Terug naar de inhoud. Volgens de denkers zijn we lost in transition, oftewel we weten niet waar het heen gaat met de wereld, met de economie, met het milieu en hoe we met elkaar omgaan. Paneldiscussies met schrijvers en filosofen wezen erop dat we in een overgangstijdperk leven waarin grote veranderingen gaande zijn. En dat we niet weten welke veranderingen er nog aan komen, waardoor we dus ook niet weten waar we heen gaan.

Aan de andere kant zijn er de doeners, ondernemers en andere actieve wereldverbeteraars uit de collaborative economy, en deze groep lijkt er heel anders in te zitten. Voor hen is doen de beste manier van denken. En daardoor groeien hun organisaties als kool. Waar de een vragen stelt, probeert de ander antwoorden te vinden.

In een volgende blog deel ik kort mijn indrukken van enkele lezingen (Ronald van den Hoff, Jeremy Heimans, Robin Chase en Frederic Laloux).

Kun je daar niet op wachten, via deze link vind je een lijst met sprekers en een overzicht van de twaalf onderwerpen (tracks) die centraal stonden tijdens OuiShare Fest 2015. Verder kun je online de nodige video’s en reacties van bezoekers (tweets met hashtag #osfest15) vinden.

 

Tot slot, mijn takeaways

Nu ik op de ochtend van de slotdag mijn takeaways van OuiShare Fest op een rijtje zet, dan denk ik dat ‘Lost in Transition’ voor mij het volgende betekent:

1. niet precies weten waar het heen gaat. Want er verandert zoveel.

2. niet alles begrijpen wat er gebeurt. Neem de blockchain: de impact en toepassingen worden steeds duidelijker. Maar hoe het precies werkt, dat is ver van mijn bed.

3. een ding weet je zeker: je moet zelf blijven bewegen. En als je nog niet beweegt, kom dan nu zo snel mogelijk in beweging. Jet kan voor elke organisatie zó gebeurd zijn. Ook voor de nieuwe monopolisten.

Recent Posts