“Tegenwoordig is het de rol van een coach, leider of manager om energie los te maken” | Interview met professor Herminia Ibarra

Herminia Ibarra - interview met Patrick Davidson

Herminia Ibarra (hoogleraar organisatiegedrag aan de London Business School en auteur van het boek ‘Act Like a Leader, Think Like a Leader) is een expert op het gebied van leiderschap en leren. Dit weekend hebben we haar vier vragen gesteld. 

Wat is uw visie over de rol van energie (mentaal, sociaal, emotioneel) bij coaching?

Herminia Ibarra: “Tegenwoordig is het de rol van een coach, leider of manager om energie los te maken. Energie die nodig is om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Voor een leider gaat het niet langer om “command and control” of het weten van alle antwoorden. Op dit moment draait het allemaal om het creëren van een omgeving waarin mensen worden betrokken en gestimuleerd om uitdagingen aan te gaan. Ik denk dat de sleutel hiervoor het stellen van vragen is. Dus adviseer ik coaches en leiders om de kunst van het vragenstellen onder de knie te krijgen. En om hun mensen te stimuleren om ook vragen te stellen. Dit vergroot de betrokkenheid en zo ontketenen ze de energie in hun team.”

Wat betekent dit voor leiders en coaches?

Herminia Ibarra: “Voor veel leiders betekent het dat ze iedereen in hun team, inclusief zichzelf, moeten stimuleren om van “Know-it-alls” naar “Learn-it-alls” te transformeren. Het gaat dus bij een coach om ‘vragen en luisteren’ in plaats van ‘vertellen en verkopen’.”

Welke leider kan daarbij als rolmodel dienen?

Herminia Ibarra: “Satya Nadella. Dit was namelijk precies wat hij deed bij het transformeren van leiders bij Microsoft. Nadella kwam min of meerr uit de toekomst want daarvoor leidde hij hun cloud-activiteiten. Het eerste wat hij deed, was een einde maken aan de interne concurrentie, om te voorkomen dat mensen constant onder druk stonden en hun ideeën niet langer voor zichzelf zouden houden.

Daarom stimuleerde Nadella mensen om een ​groeimindset (Carol Dweck) te ontwikkelen, in plaats van een fixed mindset en om een ​​omgeving van psychologische veiligheid (Amy Edmondson) te creëren, in plaats van een inspectiecultuur.

Wat betreft zijn businessvisie: Nadella gebruikt alleen voorspellende indicatoren, zodat alle energie op de toekomst is gericht.

Met deze vier interventies stroomde de energie weer bij Microsoft:

  1. Beëindig de interne competitie
  2. Stimuleer mensen om een ​​groeimindset te ontwikkelen
  3. Creëer een omgeving van psychologische veiligheid
  4. Richt alle energie op de toekomst door middel van voorspellende indicatoren

Laatste vraag: wat is uw mening over leren in tijden van crisis?

Herminia Ibarra: “Een van de dingen die we kunnen leren van de huidige crisis is dat mensen zich heel snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. We zijn allemaal binnen een week Zoom-Masters geworden!

Zelf heb ik deze week genoten van een online congres. Het deed me twijfelen of ik, straks als het voorbij is, nog wel moet reizen. Dus een crisis als dit van dit moment, benadrukt ons vermogen om ons aan te passen aan onze omgeving”

 

Over

Herminia Ibarra (hoogleraar organisatiegedrag aan de London Business School en auteur van het boek ‘Act Like a Leader, Think Like a Leader’) is een expert op het gebied van leiderschap en leren.

Patrick Davidson, co-auteur van drie boeken, is bezig met het schrijven van een ander boek, met Hans van der LooHet interview met Herminia Ibarra is onderdeel van een reeks interviews met vernieuwende denkers en doeners voor dat nieuwe boek.

Teaming - de nieuwe realiteit van samenwerken - Patrick Davidson & Hans van der Loo

In het nieuwe boek over teaming lees je wat leiders doen om slimme, soepele en slagvaardige samenwerking op gang te brengen. Daarin interviews met Herminia Ibarra, Amy Edmondson, Francesca Gino e.v.a.

Recommended Posts