Energieke werkvormen: over de streep

Over de Streep

In ons werk spelen energieke werkvormen een grote rol. We delen onze kennis graag. Deze keer vertellen we je over een krachtige en eenvoudige manier om mensen in beweging te krijgen (ook over lastige onderwerpen): over de streep.

Het nieuwe boek Teaming van Davidson & Van der Loo met voorwoord van Amy Edmondson en nawoord van Rob Cross

In ons nieuwe boek Teaming lees je hoe je een goede Over de streep-workshop organiseert.

Vanuit een veilige setting gaan we met een groep “in gesprek” aan de hand van enkele vragen. Dit zorgt ervoor dat mensen – in korte tijd – van zichzelf en anderen ontdekken hoe ze denken over specifieke onderwerpen en wat ze daarbij voelen.

Met deze werkvorm kun je zaken naar boven halen die vaak onbesproken blijven. En dat doe je zonder te spreken.

Je kent deze vorm van ervaringsleren wellicht van de televisie*. De facilitator stelt een vraag aan de groep. De deelnemers, ze staan naast elkaar achter een lijn, kunnen die vraag met ja beantwoorden. Dat doen ze door naar voren te stappen richting een tweede lijn. Uiteindelijk zullen een of meerdere personen over de streep gaan. Praktisch: binnen gebruiken we meestal schilderstape, die als streep fungeert. Buiten gebruiken vaak een touw.

Wat heb je nodig om dit te doen?

Een groep mensen (vanaf 8 á 10), een ruimte (kan zowel binnen als buiten) waarin je aan de slag kunt, een rol tape (om de streep te trekken) – mocht je het buiten doen gebruik dan in plaats van een tape een touw – en een facilitator dit weet hoe je dit proces goed begeleidt (er zit natuurlijk een logische opbouw in de vragen). Ook tijdens een lockdown kun je de 1,5 meter afstand respecteren.

Wat levert dit op?

Energieke werkvormen - Over de streep

Workshop Over de Streep (ontwerp en begeleiding van de sessie)

De werkvorm Over de streep zorgt bij deelnemers voor meer werkplezier, onderling begrip (elkaar leren kennen en begrijpen) en inzicht in je eigen gevoelens en gedrag. Het kan de onderstroom inzichtelijk maken en krijgt mensen (meteen al) in beweging.

Meer informatie?

Foto van Patrick Davidson 2017 Mirjam van der Linden

Vanuit betterday begeleidt Patrick Davidson mensen en teams om op eigen kracht te veranderen. Hij schreef hier enkele boeken over, waaronder Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken (2022) en Werkvuur: hoe energieke mensen en team positieve impact maken (2019.

Patrick weet uit eigen onderzoek en praktijkervaring waar werkend Nederland energie van krijgt en waar ze energie lekken. Deze kennis past hij toe in de praktijk. De afgelopen jaren deed hij onder meer sessies met langdurig werkzoekenden (zie link voor sessie voor IJmond Werkt) en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (zie link voor een sessie in het Telstar-stadion).

Wil je hier meer over weten of aan de slag onder begeleiding van betterday, neem dan vrijblijvend contact op met Patrick Davidson.

Achtergrondinformatie: nog meer energieke werkvormen?

Lees allereerst deze korte blog over de walking scale. Verder kunnen we je nu al melden dat we in ons volgende boek (Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken) de beste werkvormen verzamelen om een vliegende start te maken met een project, uitdaging of team.

Energieke werkvormen - Walking Scale

Energieke werkvormen – Walking Scale (Schaalwandelen)

Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken - Boek Patrick Davidson en Hans van der Loo

De allerbeste werkvormen om soepel en slagvaardig samen te werken vind je in ons nieuwe boek: “Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken”

* Deze werkvorm is geïnspireerd door het werk van Yvonne en Rich Dutra-St. John, bekend van Challenge Day en het daarvan afgeleide televisieprogramma ‘Over de streep’

Recommended Posts