Verjaag negatieve energie met deze tips om elke dag, week en maand toe te passen

Verjaag negatieve energie met deze tips om elke dag, week en maand toe te passen

Volgens onderzoek is 40 procent van werkend Nederland aan het ‘hyperen’: ze hebben veel energie, maar die is overwegend negatief van aard. Patrick Davidson en Hans van der Loo geven tips uit hun boek Werkvuur om hier verandering in te brengen. 

Druk, druk, druk’ is een gebruikelijk antwoord geworden op de vraag hoe het met je gaat. Eigenlijk is het niet echt een antwoord. En vaak luisteren we eigenlijk ook niet echt. Het is routine geworden. Tijd voor nieuwe routines, want onderzoeken laten keer op keer zien dat we meer en meer energie verliezen tijdens ons werk. Slechts 12 procent gaat elke dag met veel positieve energie aan de slag. Laten we eens kijken wat zij dan anders doen.

Het lijkt wel alsof het tegenwoordig niet alleen sneller gaat, maar er ook steeds meer bij komt. We voelen meer druk, ervaren minder ruimte om fouten te maken en te leren, laten ons snel en makkelijk afleiden en vragen ons af waar we het allemaal voor doen.

Uit onderzoek blijkt ook dat het er volgens werkende landgenoten niet beter op wordt met de digitale revolutie die volop aan de gang is. Beroepen, bedrijfstakken en dus ook banen verdwijnen, en het is nog maar de vraag wat ervoor in de plaats komt. Er komen nieuwe banen, maar niemand weet precies wat voor banen en hoeveel banen. Voor ons was het de aanleiding om het boek Werkvuur: hoe energieke mensen en teams positieve impact maken te schrijven.

Energie als taal

In het boek en in onze workshops hanteren we een simpel maar doeltreffend model met vier energiezones. Kort gezegd komt het op het volgende neer: heb je veel of weinig energie (oftewel: is je batterij vol of leeg) en is de energie positief of negatief? Zo kom je tot de vier energiezones. Uit het meest recente onderzoek naar de energie van werkend Nederland blijkt dat maar liefst 40 procent ‘hypert’. Veel energie, maar overwegend negatief van aard.

De tabel leest makkelijk: een bijna net zo groot deel (37 procent) van de werkenden bevindt zich in de comfortzone. Een klein maar groeiend deel (11 procent) is afgehaakt en loopt als zombie rond op het werk. Slechts 12 procent van werkend Nederland gaat dagelijks met veel positieve energie aan de slag en bevindt zich in de zinzone.

werkvuur energiezones hyperzone zinzone zombiezone comfortzone

Klik voor uitvergroting

In dit artikel zoomen we in op de grootste groep, de hyperzone: mensen die weliswaar veel energie hebben, maar ook veel negativiteit ervaren. Ze voelen veel druk, ervaren minder ruimte, raken snel afgeleid en vragen zich af waar ze het eigenlijk voor doen. Vaak zetten ze zich voor 200 procent in, maar kunnen ze niets met 100 procent aandacht doen.

Minder hyperen in drie stappen

Genoeg over de symptomen, tijd voor actie. Het negatieve is in drie stappen te keren: stel grenzen, ontstress emotioneel en creëer een wij-gevoel. Als je dit doet, zul je minder ‘hyperen’ (of ’stressen’) en veel meer plezier in je werk ervaren.

Verjaag negatieve energie in drie stappen

Verjaag negatieve energie in drie stappen

1. Grenzen stellen

Stop allereerst met het verheerlijken van overwerk. Dit betekent dat je overdag gefocust werkt, maar op tijd naar huis gaat. Lastig? Probeer nieuwe routines te ontwikkelen. Reserveer tijdstippen waarop je even niet aanspreekbaar bent omdat je geconcentreerd wilt werken. Plan ‘tussendoorklusjes’ op momenten dat je wel onderbroken kunt worden (en makkelijk weer kunt opstarten daarna). Een goede werkdag rond je af en dan ga je naar huis. Structureel overwerken is niet goed.

De laatste twee acties bij dit thema vatten we samen als ‘minder M&M’s’: minder mails en meetings. Om zelf minder afgeleid te worden en op jouw beurt ook anderen weer minder af te leiden, ga je voortaan minder mails versturen. Je zult vanzelf ook minder mail ontvangen. Beantwoorden van mails hoeft niet meteen en zeker niet ’s avonds op de bank terwijl je ontspant (of dat probeert).

Stop met het verheerlijken van overwerk

2. Emotioneel ontstressen

Deze tweede stap begint ermee dat je je emoties voortaan (wel) serieus neemt. Vraag jezelf regelmatig van welke werkmomenten je energie krijgt en wanneer je energie lekt. Wat dat laatste betreft is het belangrijk dat je bij negatieve emoties bedenkt wat de oorzaken zijn en welke vragen je daarbij hebt. Maak een lijstje en ga op onderzoek uit. Of lees ons boek Werkvuur. Daarin legt de baas van Twitter uit wat hij deed toen 40 procent van zijn personeel gewoon wegging zonder dat ze een nieuwe baan hadden. Hij zocht de oplossingen in nieuwe routines (wandelen tijdens de lunch), goed naar je agenda kijken (niet zomaar meetings plannen) en humor.

Wat we zelf altijd doen bij de intake voor een workshop of lezing is noteren hoe vaak onze gesprekspartner de woorden ‘moeten’ en ‘willen’ gebruikt. Doe dat zelf ook eens tijdens de eerstvolgende meeting.

Neem je emoties voortaan serieus

3. Het creëren van een wij-gevoel

Dit begint met het stoppen van de negativiteit. Dus geen flauwe grappen meer over ‘halve dagen werken’ en ‘een vrije dag nemen’ wanneer mensen eerder dan jij naar huis gaan. Bespreek negativiteit met elkaar en laat het niet sudderen tot het te laat is. Stimuleer korte gesprekjes zoals bij de lunch of de koffiemachine. Onderzoek bevestigt dat het werkt.

Tips om met meer positieve energie te werken

Nu je weet wat de drie stappen zijn om zelf een begin te maken met minder ‘hyperen’ eindigen we het artikel met tips die je kunt toepassen in je team. We hebben een tip voor elke dag (365 keer per jaar), een tip voor elke week (52x), een tip voor elke maand (12x) en eentje die je jaarlijks kunt opvolgen. We geven steeds een simpele tip (basis) zodat je kunt starten en eentje voor als je de smaak te pakken hebt (plus).

365x: elke dag contact

Basis: vraag je collega elke dag even kort hoe het gaat, luister echt naar het antwoord en vraag – indien van toepassing – hoe je hem of haar kunt helpen. Vragen stellen lijkt lastig, maar het is een van de mooiste vormen van aandacht.
Plus: vraag elkaar niet alleen wat je gaat doen, maar ook wat je (gisteren) hebt gedaan en wat er goed ging en wat je geleerd hebt (bijvoorbeeld wat fout ging). Vraag hoe je hem of haar kunt helpen.

52x: elke week samen in beweging

Basis: minimaal een keer per week even met een collega een wandeling maken tijdens de lunch.
Plus: doe dit elke dag! Of met meerdere collega’s meerdere dagen.

12x: elke maand het scorebord erbij

Basis: kijk met het hele team terug op de afgelopen maand en vooruit naar volgende maand: wat hebben jullie gerealiseerd, wat hebben jullie geleerd, wat kan er beter, welke werkmomenten geven ons energie en wanneer lekken we energie? Dit hoeft niet lang te duren, maar het is goed om dit regelmatig te doen. Het helpt om de focus te houden (grenzen stellen betekent ook dat niet alles even belangrijk kan zijn) en om in verbinding te werken aan doelen.
Plus: bespreek niet alleen werkzaken, maar vraag elkaar ook hoe het thuis gaat. De energie waarmee jij en je collega aan het werk gaan wordt immers ook beïnvloed door de thuissituatie.

1x: een werkvakantie om energie te tanken

Dit lijkt vergezocht, maar het Groningse telecombedrijf Voys deed het: ze verplaatsten het bedrijf – alle dertig werknemers – een week naar de Spaanse zon. Om nieuwe energie op te doen terwijl ze werkten. Om samen dingen te doen die je normaal nooit doet op je werk. En de klanten? Die merkten er niets van, die werden gewoon te woord gestaan. Probeer het een keer uit (basis) en wie weet heb je als bedrijf een nieuwe routine (plus) te pakken.

 

Recommended Posts