Groter Groeien | Kees de Jong (boekbespreking)

Groter Groeien – Kees de Jong

Book review | Patrick Davidson

Wie iets mist, heeft nog iets tegoed. Dat geldt zeker voor de columns die Kees de Jong schreef voor FD. Nooit gelezen. En dus was Groter Groeien een leuke verrassing voor me. Vlot geschreven columns, gebundeld en onderverdeeld in zeven logische hoofdstukken.

Verne Harnish Rockefeller Habits Scaling Up Nationale GroeimasterclassIk stuitte eind 2014 op het boekje toen ik de Nationale Groeimasterclass volgde. De Jong, betrokken bij de organisatie van het event, had zijn grote inspiratiebron Verne Harnish uitgenodigd. Deze Amerikaanse schrijver had met The Rockefeller Habits een bestseller waar ik enkele jaren daarvoor zelf al veel plezier aan beleefde (dat was een goede leestip van een opdrachtgever die met het One Page Strategic Plan werkt).

De Jong zelf sprak ook kort tijdens die dag en dat bracht me ertoe om dit boekje te kopen. Waarom? Nou zeg maar, de gunfactor. En zoals hij spreekt, zo schrijft hij ook. Enthousiast en energiek. Het leest lekker weg en als je beperkt leestijd hebt maar wel afentoe wilt lezen, bijvoorbeeld op de luchthaven of in de trein, dan kun je in een kwartiertje een paar columns lezen.

Tower of Guilt

Waar het boekje over gaat? Over mensen die iets willen en daar energiek mee aan de slag gaan. Ondernemers noemt De Jong het. Zelf richtte hij Blauw Research op, een marketingonderzoeksbureau dat hij later verkocht. De Jong deelt zijn ervaringen op een prettige manier.

Groter Groeien Kees de Jong Nationale Groeimasterclass - Scaling UpBij het herlezen van delen van het boekje voor deze korte bespreking kwam ik er trouwens ook achter dat ik vorig jaar een van mijn favoriete termen gewoon van De Jong heb opgepikt. De Tower of Guilt, de immer groeiende stapel boeken op je bureau. En dat terwijl je veel leest. Herkenbaar? Op deze site is het inmiddels een rubriek geworden (je kunt erop selecteren in het menu rechts).

Dit boekje (ik gebruik het verkleinwoord zodat je het eerder gaat lezen) heeft nooit op de stapel gelegen. Gewoon in een keer gelezen. En dat raad ik elke ondernemer aan. Heb je nog geen groeiambities, na het lezen van Groter Groeien heb je die wel….

 

 

De Tower of Guilt, de immer groeiende stapel boeken op je bureau.

En dat terwijl je veel leest.

 

Uitspraken die bleven hangen

“Het slechtste dat je als ondernemer kan overkomen is een bedrijfsomvang van zo’n twintig tot vijftig medewerkers. Want dan heb je het zelf altijd het drukst en kun je nog net niet op alle sleutelposities topmedewerkers betalen die je ontlasten zodat jij weer kunt ondernemen.”

 

“Er is niets leukers dan deel uit te maken van een snelgroeiend bedrijf”

 

“Execution is the missing 98% of strategy”

 

 

Recent Posts